Hjälmare kanal

Upplev Sveriges äldsta farbara kanal - länken mellan Hjälmaren och Mälaren.

Äntligen är slussningssäsongen igång på Hjälmare kanal

Årets första dockning 27 april

Åtta båtar sjösattes och en torrsattes i Hjälmare docka. Dockningen gick helt efter planerna. Bassängen började fyllas kl 06:00 och var helt fylld kl 9:00. Tre passagerarfartyg, M/S Tor, M/S Gustaf Lagerbjelke och M/F Liden gick ut för att redan vara i trafik.

Årets första slussning

Årets första slussning har redan genomförts. Den här bävern fick slussas ned i Hällby slussar med lyckad utgång. Han slapp slussavgift.

Hjälmare Kanal genomför omfattande restaureringar

Under vintern och våren genomförs omfattande restaureringar av kanalens slusskammare. Det är framför allt tätningen mellan stensättningarna i slusskamrarna som har börjat att vittra sönder. Vi blåser bort befintligt murbruk och injekterar ny betong med en särskild injekteringspump. Det är Sarah Eklund, André Eriksson och Philip Hårdvall som genomför arbetet. De arbetar annars som slussvakter under båtsäsongen.

  • Flytpråm. Härifrån genomförs restaureringen på ett effektivt sätt.

  • Slusskammaren vid Hällby sluss är renblåst.

  • André och Philip i full färd med att injektera flytbetong.

Rik på anor och upplevelser

Upplev Hjälmare kanal på vatten eller på land och du kommer att upptäcka att här finns något för alla att se och göra. Kanalen erbjuder unika upplevelser och aktiviteter för både båtentusiaster och besökare. Här kan du förutom att uppleva slussning, båtliv, vacker natur, bad och vandringsleder, ta del av kanalens rika historia och intressanta kulturmiljöer.

Hjälmare kanal är öppen 10 juni till 14 augusti 2016.

Attraktivt besöksmål

Idag är Hjälmare kanal ett attraktivt besöksmål och trafikeras i först hand av fritidsbåtar men också av passagerarbåtar som går regelbundna turer under sommarsäsongen. Den som färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren passerar nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan.

En bra utgångspunkt för att utforska kanalen är vårt besökscentrum vid Hjälmare docka. Här får du tips på allt du kan uppleva längs Hjälmare kanal och praktisk information som underlättar din resa.


Hitta hit

 

Koordinater

WG S84: Lat N 59° 22′89, Long E 15° 56′61 
RT90: X 6584544, Y 1507863