)
"Tack vare skogen kan jag bo kvar"

"Tack vare skogen kan jag bo kvar"

Entreprenören Åsa Fjällström är djupt engagerad i draghundsporten på elitnivå. Hon har flera SM-guld bakom sig, varav två guld från 2011. Hemma på gården i byn södra Volsjöfors driver hon tillsammans med sambon ett företag med tillverkning av artiklar för draghundsporten. Men även skogen är en viktig hörnsten i ekonomin.

– Skogen är ett sätt för mig att kunna bo kvar här och skaffa mig ekonomiskt stabilitet, säger Åsa Fjällström.

Hemmanet som familjen bor på tog hon över som 20-åring. Att ha egen skog har varit en dröm sedan barnsben. Då tillbringade hon mycket tid hos morföräldrarna som drev ett fjälljordbruk och skogsbruk i Ammarnäs. För snart två år sedan såg hon en annons från Sveaskog som sålde skog som gränsade till hennes egen skogsmark söder om Vilhelmina, men den marken fick en granne köpa.

– Istället fick jag erbjudande om att köpa en skogsfastighet som angränsade till mina jaktvänners marker. Jag tyckte marken kompletterade min egen skog på ett bra sätt och jag gillade även att det blev en större sammanhängande jaktmark, säger Åsa Fjällström som själv jagar älg.

Sagt och gjort. Tillsammans med sambon köpte hon drygt 100 hektar skog vid Ångermanälvens södra strand vid Meseleberget.

– Området har en bra bonitet och ligger i en bergssluttning. Det var ett fint köp och det växer så det knakar där, säger Åsa Fjällström som ser sig själv som en aktiv skogsägare. Skogsägandet ser hon inte bara som en bra investering, utan även som ett sätt att få ökat inflytande över platsen där man bor. Hon ser både för- och nackdelar med att vem som helst nu kan köpa mark av Sveaskog.

– I hjärtat känns det som att de som bor här borde få en möjlighet att leva och verka här. Då är det viktigt med en lokal förankring i skogsägandet, men för fastighetspriserna är det samtidigt gynnsamt för oss att försäljningen släpps fri, säger Åsa Fjällström.