)
"Skogen vill jag kunna ge till mina barn"

"Skogen vill jag kunna ge till mina barn"

I nästan hela sitt yrkesliv har Jan-Åke Jonsson jobbat inom järnvägen, men han skaffade sig tidigt en skoglig utbildning och har alltid haft ett stort intresse för skogsskötsel. Genom åren har han både ärvt skog och hunnit göra flera skogsaffärer.

Sitt första skogsköp gjorde han när en skogsfastighet som tillhört hans mors familj blev till salu. Några år senare sålde Sveaskog ett intilliggande område, på södra sidan om Umeälven vid Barsele. Året var 2002 och Jan-Åke Jonsson anmälde sitt intresse och fick köpa marken som var på 530 hektar.

– Det var ett känslomässigt köp, mer än en ekonomisk planering. Sedan gick det bara några år så hade värdet på marken fördubblats, säger Jan-Åke Jonsson.

År 2010 köpte han återigen skog av Sveaskog. Denna gång en skogsfastighet på 440 hektar, som också gränsade mot hans ägor. Jan-Åke Jonsson hade tittat på området redan för flera år sedan men fick inte köpa då.

– När det sedan kom ut på öppna marknaden köpte jag det via ett anbudsförfarande. Det blev dyrt, men jag ser det ändå som en säker investering, säger Jan-Åke.

Han ägnar gärna tid i skogen för att röja och plantera, men anlitar andra för slutavverkning. Särskilt glad är han över att hans två barn, som är i drygt 20-årsåldern, har hjälpt till med bland annat plantering.

– Jag vill ge skogen till mina barn. Jag tror inte att jag skulle vara lika engagerad om jag inte hade barn som också är intresserade. Det känns mer meningsfullt att veta att jag en dag kan överlåta skogen till dem, säger Jan-Åke Jonsson.

Hans råd till andra som vill köpa skog är att noga kolla upp skogsmark som är till salu.

– Har man inte kunskapen själv ska man ta med någon som kan. Man kan inte räkna med att allt är prisvärt.