Älgkalops med picklad broccoli, polkabeta och kokt potatis, 6-8 personer

Älgkalops med picklad broccoli, polkabeta och kokt potatis, 6-8 personer

När älgjakten börjar så börjar vi också drömma om smakrika viltgrytor kring köksbordet. Kombinera kött från skogen med goda grönsaker från trädgården.    

1 kg grytbitar av älg (det går utmärkt med både rådjur och hjort)
8 morötter
2 gula lökar
1 msk vetemjöl
8-10 dl vatten
4 lagerblad
1-2 buljongtärningar (grönsaksbuljong)
salt
nymortlad svartpeppar 

Så gör du:
Putsa köttet och skär det i 2-3 cm stora kuber. Bryn köttet varsamt i en gjutjärnsgryta i en rejäl klick med smör. När köttet fått färg pudrar du köttet med vetemjöl och häller på vatten så att det täcker köttet med råge. Tillsätt buljongtärningar och lagerblad och låt grytan koka på låg värme under 3-4 timmar så att köttet nästan faller sönder. Skala lök och morötter och dela löken i stora klyftor och morötterna i långa stavar. Lägg i lök och morötter och låt grytan koka i ytterligare en timme. Smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med nykokt potatis och picklad broccoli och polkabeta.

Picklad polkabeta

2-3 polkabetor
3 cm ingefära
1-2-3 lag (1 dl ättika (12%), 2 dl strösocker och 3 dl vatten)
1 krm salt (kan uteslutas, men ger en uppskattad sälta)

Så gör du:
Rör ihop ingredienserna till 1-2-3-lagen och koka upp lagen på spisen. Låt svalna.

Skala ingefäran och dela den i bitar. Skala och hyvla polkabetorna i tunna skivor (osthyvel eller potatisskalare). Lägg polkabetsskivorna i en glasburk och varva med ingefära. Häll över halva mängden lag och ställ kallt i kylskåp (syrefritt i en burk med lock) för att undvika missfärgning. Servera först dagen efter.

Picklad broccoli

2 nävar broccoli (sidoskotten ger späda broccolibuketter efter det att du skördat toppskottet) 

Så gör du:
Skörda späda broccoliskott i trädgården eller köp färsk broccoli i butik. Det gör inget om det slagit ut några blommor. Skölj av grönsakerna noggrant (så att du slipper sniglar och löss) och fyll upp en glasburk med broccoli. Häll över 1-2-3-lag så att det täcker broccolin (halva volymen från polkabetslagen). Låt stå kallt i kylskåp över natten. 

Niklas Kämpargård är journalist med inriktning på mat, natur och odlingsfrågor. I augusti 2017 släppte han sin senaste bok, Bondens Skafferi – recepten och teknikerna för att äta bättre (Norstedts).

I boken får du lära dig att ta hand om skogens, trädgårdens och lantbrukets fantastiska råvaror och göra egna kryddor, inläggningar och korvar.