Blänkarefiske

Blänkarefiske

Klockan 7.30 den 1 mars hade vi bestämt träff med våra gäster hos Ninas konditori inför årets första fiskedag efter blanka, nystigna öringar på den södra sträckan av Mörrumsån, alltså Pool 1- 16.

Nyheter | 2015-03-02Vi träffades för gemensam frukostbuffé med lottning av första timmens fiske och förväntningarna och förhoppningarna var enorma - vilken känsla och vilken lyx att få lägga ut flugan för första gången för säsongen! Trots några minusgrader under natten och en kall och klar morgon togs det flera fina fiskar direkt på morgonen. En av gästerna - Jimmy Kendra från Danmark - krokade 5 fiskar i Pool 2 efter bara en timmes fiske och landade tre av dem! När jag träffade honom strax efteråt skrek han över ån " Wow! Fantastiskt - Du kan säga att Jimmy är nöjd".


Väderprognosen lovade kuling och snöblandat regn för hela dagen och tyvärr skulle de för en gångs skull få rätt. Vi hade en vattentemperatur som låg strax över två grader och den hårda vinden gjorde fisket besvärlig. Den förhållandevis låga vattentemperaturen gjorde att många fiskar tappades när de tog nära land på rakt lina. Så är fisket på våren...
Vid lunch passade vi på att värma oss i närheten av den nya braskaminen i restaurangen "Kronolaxen". Restaurangen öppnade sina portar för första gången idag och den fantastiska maten gav mersmak för flera sportfiskeluncher. Efter uppvärmningen var det dags att byta den nedre delen av sträckan - Pool 9 - 16. Det snöblandade regnet som kom parallellt med ån gjorde fisket tuffare och tuffare och fångsterna under eftermiddagen blev lite sämre än under förmiddagen men man får lägga skulden på kalla fötter och frusna fingrar.


I Kronolaxfiskets grupp var vi 12 fiskare och alla av dem fick en eller flera fiskar. Det landades över 20 fiskar och merparten av dem var blänkare - en del under måttet en del större fiskar upp till 70cm nystigen silver. Den finaste blänkaren fick Roland Martinsson från Mörrum i Pool 8 - ett fantastiskt kraftpaket på 70cm. Dagens största fisk togs av Roger Johnsson som lyckades att landa en otrolig fin hybrid i Pool 2. Hade det varit april eller maj istället för den 1 mars så hade man ju kunnat undrat....
En härlig dag är över och ett gäng nöjda, trötta och glade fiskare ser fram emot nya äventyr i Mörrumsån!
/ Ulf

 

nedan: Roger Johnsson från Mörrum med sin fantastiska fångst från Pool 2 

Roger Johnsson med en hybrid från Pool 2