Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Folkfest vid årets laxfiskepremiär i Mörrumsån

I dag klockan 09.00 gick startskottet för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken – laxfiskepremiären i Mörrumsån. 200 sportfiskare och drygt 3 000 fiskeentusiaster var på plats för att delta i den årliga folkfesten i Mörrum.

Tidigt under lördag morgon stod 200 förväntansfulla sportfiskare uppradade längs den 15 kilometer långa strandsträckan vid Mörrumsån. Klockan 09.00 avfyrades det traditionsenliga kanonskottet som signalerar starten på årets fiskesäsong och att det är dags att testa fiskelyckan.

– Det har varit en riktig lyckad och välbesökt premiär med mycket napp på kroken. Bland annat fångade Maja Lorentzon upp en laxhybrid som vägde nästan 10 kilo och var en meter lång. Det känns som att det kan bli en riktigt bra fiskesäsong i år, säger Ulf Sill, platschef vid Mörrums Kronolaxfiske på Sveaskog.

Med skinande sol och en vattentemperatur på strax under 5°C har det varit goda förutsättningarna för att få napp på kroken. Under dagen har ett hundratal fiskar dragits upp ur Mörrumsån, och de goda väderförhållandena har även lett till att många fina nystigna havsöringar, så kallade blänkare, har påträffats.

Mörrum är ett av Blekinges främsta turistmål och Kronolaxfisket är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård. Världens största öring drogs upp från Mörrumsån år 1993 – den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som väger över 25 kilo dragits upp genom åren.

– Det vilda beståndet av laxfiskar gör att Kronolaxfisket vid Mörrum är unikt. Dessutom är Mörrumsån ett av världens mest välskötta fiskeområden med anor ända bak till 1200-talet, säger Ulf Sill, platschef vid Mörrums Kronolaxfiske på Sveaskog.

Fiskeexperten Ulf Sills fem tips för en lyckad fisketur:

  • Fiska sakta och djupt – fisken står ofta i lugnare vatten för att spara på krafterna.
  • Använd stora och färgglada flugor med mycket flash (glitter) som lockar till sig fiskarna.
  • Sjunklinor, så kallade sink-tips, hjälper dig att få ner betet på djupare vatten där de största fiskarna finns.
  • Om du använder ett 15-fots spö kan du styra linan enklare över stenar och strömkanter.
  • När du fiskar spinn bör betet väga 20-40 gram och gärna vara färgglatt, helst med en kombination av orange.

 
De nyblivna Mörrumsborna Emma och Leon Condrup testar fiskelyckan i Mörrumsån. 

Maja Lorentzon fångade en laxhybrid som vägde nästan 10 kilo och var en meter lång.

 

För fler bilder, videos och mer information, kontakta: