Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Ida-Marias Nyårsreflektioner - Gott Nytt År

2020 blev året då leva i nuet fått en ny innebörd för många av oss. Vi har länge levt och drivit vidare vår sak utan tanke på att en global pandemi kan slå till och förändra allt! Kanske är det inte så viktigt att ständigt jaga det där ”nästa” hela tiden, eller planera upp flera år i förväg? Först och främst vill jag att vi ägnar en tanke åt de som inte finns mer och de som jobbar i ”skottlinjen” = vården! För deras skull tycker jag vi ska ta tillvara på livet och försöka vara lite mer medmänskliga, gör det bästa du kan just här och nu, det räcker gott! 

 

Mitt eget år började med en akut blindtarmsoperation mitt under stigande vattenflöde. Vi hade stabsläge i Blekinge på grund av vattnet och krismöten per telefon med landshövdingar, SMHI, kommuner och Försvarsmakt avlöste varandra. Vi i Mörrum undrade hur vi skulle kunna genomföra en premiär när allt är översvämmat, det visade sig skulle lösa sig självt några veckor senare! I vecka tio hade läget stabiliserat sig, kulmen nådde ca 130m3/s, men då kom det ett annat orosmoln in över horisonten, Covid-19 hade tagit fäste i Sverige. Samma vecka som premiären, den 80:e i ordningen, avbokade vi allt publikt arrangemang! Kanonen fick ställas tillbaka i källaren och allt avbokades, vilket såklart var det rätta beslutet om än sorgligt. Två dagar tidigare; den 26:e mars fick jag ett larm i min telefon, ett larm om ett hjärtstopp på Parkvägen, jag tog vår hjärtstartare vi har här på jobbet och sprang. Jag tänkte mig inte för och sprang utmed ån, där var det fortfarande översvämning på pool 2, jag fick ta vägen upp om gamla fiskmästarbostaden istället. Jag visste att det finns två kända fiskeprofiler boendes på Parkvägen, måtte det inte vara någon av dem hann jag tänka! Det var inte, det var en man i 40-års ålder vars hjärta stannat när han borstade tänderna på morgonen! Mannens son stod och gjorde HLR när jag kom för att ta över detta medan ambulansen blott var sekunder borta – han klarade sig! Att vi fick ställa in kanonskottet två dagar efter kändes som ett futtigt beslut i det jag just varit med om.

 

Vi ska ta vara på livet, det händer just nu och ta vara på varandra, hjälp någon annan om du kan. Jag vill även slå ett slag för att bli SMS-Livräddare om Du har möjlighet, du kan rädda liv.  

 

Fisket började trotts allt kl. 09:00 på lördagsmorgonen den 28:e mars. Och vår tidigare oro om att vattenflödet skulle ställa till det var som borta, borta var också alla internationella gäster och många svenskar också – de var avbokade, så som hela månaden som följde. Vi, som de flesta företag, jobbade i två veckor med enbart avbokningar. Jag är tacksam för att jobba i ett bolag som hade möjlighet att vara generös i dessa tider. Vi fick utan tvekan ge alla våra gäster fria avbokningsvillkor, våra hyresgäster fick fria hyror under flera månader och vi som personal fick de medel som krävds för att vi skulle känna oss trygga i vår arbetsmiljö. Så startade mitt jobbår 2020 här i Mörrum. 

 

Året som nu gått har varit annorlunda, det är hela världen enig om. Vi älskar att träffa Er, våra gäster här i Mörrum, det är därför vi jobbar här. Men i år har det mest självklara varit svårt, hur tar vi emot Er här i Mörrum med trygghet för både oss och Er? Vi hänvisar till digitala lösningar, trängs inte, använd handsprit, avstånd och sunt förnuft. 2021 kommer fortsätta i samma tecken, säkerheten för oss som arbetar här och för Er som gäster är viktigast för att vi ska fortsätta driva verksamheten.

 

2020 går till historien dels för pandemin men även för de största fiskevårdsinsatserna som någonsin har gjorts i Mörrumsån. Första vandringshindret, kraftverket Marieberg är utrivet och allt vad som hör där till, år av forskning och kommande år av uppföljning ska bli spännande att följa. Vi har avklarat inte mindre än 10 återställningsprojekt i egen regi, lämnat in 10 nya projekt till för godkännande, det är en bra tid för naturen!  

 

En säsong går så snabbt och innehåller så mycket, smolträkning, första majlaxen, fullt på Whisky, ungdomsfiske, slutsålda fiskekort, sommaren med alla turister, alla utbildningsinsatser med skolsläpet, tv inspelning, ny teknik för fiskräkning, vårt interna strategiarbete, föreläsningar, kaffe, guidningar, kurser, gäster, ny personal, vattenflöde, forskning och gemenskap. Detta är bara ett axplock av allt som hinner ske under en säsong.  

 

Att vara ute har aldrig varit mer inne, och det ska vi ta med oss in i 2021. Att vistas utomhus vid vatten har goda effekter på allmänhälsan vågar jag påstå utan att ha några poäng från läkarlinjen. Friskluft, flugan i vattnet, kaffet på elden eller varför inte ett traillopp utmed laxaleden, sova i vindskjul eller nattfiske, finns oändligt med möjligheter för olika intresse. Glöm bara inte ta med det tillbaka som du tar med dig ut i naturen. Viktigast av allt är att du mår bra, trivs i Mörrum, stannar upp och njuter av ån, oavsett vilket sätt du gör det på, annars kan det kvitta!   

 

Den 27 Mars kl 09:00 går den 81:e premiären av staplen. 1941 var premiären den 16 April - det kommer uppmärsammas även detta i år. Varje säsong finns det händelser och berättelser jag för evigt kommer minnas och som lämnar avtryck. Alla dessa berikar mitt liv och ger mig nya perspektiv, nu ser jag fram emot vad 2021 kommer ge. 

 

Från oss alla på Mörrums Kronolaxfiske till Er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR