Hur ska det bli 2021?
Hur ska det bli? En fråga som många ställer sig inför en ny säsong. Lax- och öringfiskare lägger enormt mycket tid på spekulation och analys inför, under och efter säsongen. Vattenflöde, flugor, väder, tid på året, platser och massor av andra parametrar. Ibland stämde analysen, ibland inte.
Att fiska lax och havsöring är en emotionell berg- och dalbana i alla avseenden. Att fånga en lax eller havsöring på kroken är en fantastisk upplevelse oavsett storlek. Upplevelsen kan gå så långt att man funderar om jag reder ut detta, en känsla av maktlöshet. Ibland är det så enkelt, ibland svårt. Det kan gå på några minuters fiske till månader innan hugget kommer oavsett hur perfekta förhållanden än är. Självklart finns det bra och dåliga parametrar att förhålla sig till men logiken säger något annat väldigt ofta. Det är också den stora tjusningen med lax och havsöringsfiske, det finns inget som är självklart, det är inte lätt, det är inte alltid vi lyckas varje gång.
Till skillnad från många andra arter fiskar vi på en fisk som inte äter. Börjar man fundera runt det faktumet kommer en hel del frågor i huvudet. Aggression och försvar är de utlösande faktorerna till hugg. Mer problem för oss fiskare, nu handlar det helt plötsligt om att vi måste hitta RÄTT fisk! Den ”coola” laxen som är fullständigt trygg där den står kommer troligen inte bry sig om våra flugor eller drag. Stöter vi på den lax som ”vaknat på fel sida” av en eller annan anledning blir förutsättningen en annan.
Tankarna blir många men sammanfattningsvis: VAR, HUR, NÄR & med VAD ska jag fiska? Det är frågor som nybörjaren ställer sig men även den erfarne fiskaren. En av de viktigaste aspekterna är att fiska på fiskens villkor. Att förstå vilka förutsättningar lax och havsöring vill ha ökar chanserna betydligt för fångst. Lax och havsöringens biologi och ekologi samt hur ett rinnande vattendrag fungerar är ovärderliga kunskaper. Detta är något som vi kan hjälpa er med för att få en bekvämare resa i berg- och dalbanan. Boka en guide för några timmar eller heldag, gå på någon av våra kurser eller boka ett fiskepaket, det är både lärorikt och roligt. Framförallt ger det dig ett enormt försprång att faktiskt lyckas.
Till dig som läst så här långt och känner - Det där med laxfiske verkar vara komplicerat. Nej, det är inte komplicerat. Oavsett ålder, kunskap, erfarenhet osv, ALLA kan fiska lax och havsöring.
Här kommer tre bra punkter att lägga på minnet för ett framgångsrikt fiske för både spinn- & flugfiske. Enkelt och okomplicerat.
- Fiska där vattnet rör på sig, helt stillastående vatten ger sällan ge fisk. Titta efter bland annat stenar i ån, nedfallna träd, beskuggning, zoner i vattnet där det är skillnader mellan snabbt och lugnt vatten. Detta är kännetecken som finns överallt i ån där fisk gärna ställer sig (ståndplats).
- Ta några minuter och leta efter ovanstående kännetecken över ett parti i ån. Fiska dig på den tänkta ståndplatsen, kasta aldrig direkt på den tänkta ståndplatsen. Fiska dig alltid nedströms, lägg 2–3 kast på ett ställe ta sedan ett par steg nedströms, upprepa 2–3 kast där och sedan fortsätt. Att stå kvar på ett och samma ställe är en dålig taktik.
- Lägg alltid kast tvärs över ån eller svagt nedströms. Åns ström kommer att föra ditt bete nedströms mot din sida medan du tar hem ditt bete. Kast uppströms är en dålig taktik av många anledningar. Lägger du 3 kast på ett och samma ställe du står på innan du rör dig nedströms, lägg då det första kastet inte så långt ut. Förläng sedan kastet så att det sista hamnar längst ut eller mot tänkt ståndplats. Långa kast gör att du faktiskt kastar över fisken. Ett stort misstag många gör är att just kasta för långt. Tänk att betet ska täcka allt vatten du vill fiska.
Som sagt, det finns massor man kan lära och man kan ”nörda” sig i ämnet ordentligt om man vill. Lax och havsöringsfiske eller fiske i allmänhet är något man gör till sitt. Fiske är framförallt en upplevelse och rekreation. Det handlar om så mycket mer. Att dricka termoskaffe under en ek i bokskogarna runt Mörrumsån är nog så viktigt. Kamratskapet eller bara få en stund för sig själv. Fångsten är inte alltid det viktigaste. Att fiska i Mörrumsån värmer lite extra i själen, omgivningarna framkallar en ro, en naturupplevelse få lax- och havsöringsvatten kan erbjuda. Den där lugna och harmoniska känsla kan snabbt bytas ut när hugget kommer.
Hur ska det då bli, fiskesäsongen 2021 i Mörrumsån? Svaret är enkelt: Osäkerhet och förväntan är livets glädjeämnen, säkerhet är ointressant.
Stefan Karlsson