Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Ida-Maria summerar

Det sägs att tiden går fort när man har roligt och min slutsats är att vi måste haft riktigt skoj i maj 2018 för den har redan svischat förbi! Nu är vi redan inne i juni och likt slutet av maj har den startat med tropisk värme, halva året har snart passerat och med det också snart halva fiskesäsongen. Nedan har jag berört lite fakta om fångsterna i maj och vad som är på gång framöver i en icke inbördes ordning.

Maj månad gav totalt 37 fiskar fångade varav 29 lax att jämföra med 2017 med totalt 30 fångade fiskar varav 9 st lax. Den första blanklaxen togs av Taku Shirakawa den 2 maj: 11,48 kg i pool 1. Den största laxen tog Martin Bach på 14,2 kg i pool 2 på spinn vilket gör att Majlaxen 2018 ”den största flugfångade laxen i maj” togs av Morten Jensen den 15/5 med sin lax hane på 13,3 kg även den pool 1, för att runda av maj tog Zivan Dobrilovic kl 23:45 den 31/5 en lax i pool 1 på 7 kg.

Vi kommer att fortsätta vårt viktiga arbete kring biologisk återställning, i år kommer det vara Vittskövle sträckan som berörs. Arbetet är planerat att genomföras vecka 31 & vecka 33 och på vissa partier kommer arbetet ske med hjälp av maskiner och vi ber Er därför ha överseende med viss störning i form av buller under denna tid. Vi kommer i år att bjuda in skolklasser till en arbetsdag för att avsluta årets arbetet och ge information om vad som genomförts och vilken effekt det har på miljön och det framtida fisket, datum kommer vi meddela när det börjar närma sig. Är det någon som vill veta mer hör gärna av er så visar/guidar och förklarar vi våra tankar kring detta.

Att nedskräpningen ökar varje år trots att miljömedvetenheten hos människor också ökar är inget annat än beklagligt! Mörrums Kronolaxfiske lägger flera hundra tusen kronor på sophantering varje år, vi tömmer 28 kärl och kör 11 mil varje vecka. Det är mycket folk i omlopp utmed ån, fiskare, vandrare, husbil, husvagn och stugägare vilka samtliga nyttjar våra kärl, detta försöker vi få fler att känna ett ansvar för, då det mesta jobbet för oss ligger under en tid då vi har som minst gäster. Tänk till en extra gång, ta med dig därifrån det du tog med dig dit och fimpa/kasta inte dina cigaretter/cigarrer/snusar hur som.

Det spekuleras också en del kring utvecklingen i och kring Mörrumsån, vilket på ett sätt är fantastiskt, tänk vad ån berör många av olika intresse, det som blir baksidan är att det just blir spekulationer och inte fakta alla gånger. Vi ska från vår sida informera mer om vad som händer och är på gång för att försöka undvika detta. Många av er har redan pratat med mig, delat era åsikter, positiva som negativa vilket jag tycker är trevligt och värdesätter, fortsätt med det!    

En stor fråga kring ån är just träd, ska alla ligga kvar? ska de tas upp? vem bestämmer vad, etc. Vår hållning från Mörrums kronolaxfiske är att död ved är bra för vattendrag och en bristvara, med det sagt är det så att vi inte per automatik tar upp ett träd som fallit. Vi säger inte heller att vi aldrig tar upp träd! Vi gör enskilda bedömningar där vi förhåller oss till de regler som finns och har ett samråd med Länsstyrelsen vid varje beslut. Pool 14/15 har varit mest omdiskuterat i år och så här är planen; när det gäller marken har kommunen tagit på sig att tillsammans med markägaren hitta en långsiktig lösning för att säkerställa att inte hela slänten dras med ner i ån, ett av träden som trillat i ån kommer tas upp och ett av träden som trillat kommer att förbli i vattnet och detta beslutas av undertecknad.

Vi har en vision som lyder: Mörrums kronolaxfiske ska leverera hållbara naturupplevelser vid Sveriges vackraste fiskevatten. Att vi har det vackraste fiskevattnet är vi väl alla rörande överens om? just för att vara hållbara måste vi tänka långsiktigt och det är det vi gör i alla våra beslut, vi vill att nästa generation och generationer efter det också ska njuta av Mörrumsån, vår förhoppning och målsättning är också att det ska finnas lax och havsöring för framtida fiskehistorier. Ibland kan det vara svårt när saker ändras, det har vi full förståelse för men det fina med vårt arbete är att vi arbetar med naturen och inte mot och det gör vi långsiktigt och övergripande i linje med våra ägares direktiv.

Den andra delen av visionen: Hållbara naturupplevelser, vad är det? Ni alla vet att vi har ett lax och havsörinsgfiske i världsklass, ni vet också att Östersjön inte mår så bra, resultatet av det har vi alla dessvärre sett med egna ögon utmed ån, medan forskare och veterinärer arbetar tillsammans med oss för att lösa den gåtan, måste vi simultant arbeta med utveckling, vi gör många bra saker redan men behöver bredda oss för att ha fler ben att stå på och säkerställa vår framtid oberoende på hur fisken mår. Vi vill utvecklas och ni är välkomna att vara en del i den resan. Vi har storsatsat på kurs -och guideverksamheten, utökat vårt utbud på utrustning till uthyrning, Vi vill utveckla vårt boende och produktutbud för att möta den ökande besöksnäringen, så hållbart som möjligt.

Inga rapporter om sjuk fisk ännu i år, Vi har haft SVA här i två omgångar där vi stöttar med de resurser vi kan, material, lokaler, tid och lokalkännedom, resultatet av detta får vi vänta på och återkommer med.

Utöver den smoltstudie vi årligen bedriver där vi kontrollerar produktionen av smolt i ån har vi även under maj månad haft en utökad smoltstudie, det innebär att vi har fångat och märkt smolt med radiosändare för att undersöka vandringstiden från uppväxtområden ut till havet. Ni som rört er vid ån har kanske sett att det är antenner på utvalda platser utmed ån och detta är just för att följa hur fisken rör sig innan och efter utrivningen av Marieberg (2019), detta görs i samarbete med KK-projektet och SLU.

Jag önskar Er alla en fantastisk sommar oavsett om ni fiskar, solar, grillar eller bara sitter hemma längtande efter höstfisket! Vi finns här hela sommaren och Ni är välkomna när som

Tips, Har du inte testat kvälls- och nattfiske efter öring i Mörrumsån – gör det!

// Ida-Maria