Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Inför premiären 28 mars 2020

Lördagen den 28 mars 08:45 sjunger Håkan Windahl ”En dikt till Mörrum” som följs av kanonsalut kl 09:00 vilket öppnar premiärfisket i Mörrumsån för 80:e gången. Startskottet förkunnar att vi nu har 6 månader med liv och rörelse i byn framför oss och att man återigen får njuta av fiske efter lax & havsöring och andra naturupplevelser vid världens vackraste fiskevatten.

Det kommer bli en premiär med mycket vatten, hur mycket vatten vet vi inte men premiär den 28 mars blir det! Vid den vattenföring vi har idag (20-03-11), 120 m3/s blir väldigt många platser längs ån kraftigt översvämmade. Detta betyder att det inte är möjligt att komma ner till ån i kängor eller gummistövlar. Med vadarbyxor blir det lättare men det finns åtskilliga platser där även vadarbyxor inte räcker till.

Vi avråder från att vada i ån, oavsett hur erfaren du är som fiskare. Det har varit ett högt flöde under en längre tid vilket medför att bottenmaterial och sten förflyttar sig. Detta kan medföra att där det förut varit en grundare del av ån plötsligt kan vara djupt. Var också uppmärksamma på att träd, grenar och andra föremål kan komma flytande uppströms ifrån.

Skulle vi på premiären ha runt 90 m3/s kommer stigar och strandkanter fram vilket underlättar för fiske längs ån utan vadarbyxor på flera platser. 90 m3/s är fortfarande väldigt mycket vatten och man bör även här vidta största försiktighet. Använd gärna flytväst och vadarstav.

Är du osäker eller känner dig obekväm med att fiska på så hög vattenföring kommer det finnas möjlighet att avboka ditt redan bokade premiärfiske. Allt fiske sker på egen risk.

Våra fiskevärdar och tillsyningsmän finns på plats utmed ån, fråga dem gärna om fisketips och annat du är osäker på.

Med den rådande situation har vi valt att Ni som fiskar på Pool 1-16 på förmiddagen under premiärdagen får gör det fritt på hela den sträckan. Och Ni som har kort på Pool 17 – 32 på förmiddagen får fiska fritt på hela den sträckan. Vi gör detta för att underlätta för alla ska hitta en plats där man känner sig trygg att fiska på. Vi kommer även att stänga bokningen av premiären fr.o.m. 20-03-11 till vi ser att ån sjunkit till en nivå som klarar att ta emot fler gäster (ca 90 m3/s). Vattenflödet kan du följa på vår hemsida.

Att välja rätt fiskeutrustning på detta höga vattenflödet stavas ”Tungt”. För att komma ner till där fisken står rekommenderar vi för spinnfiskar att använda beten 40-50 gram, låt betena gärna sjunka en bit innan hemvevning, ta gärna hem betet sakta. För flugfiskare är det riktigt tunga sjuklinor som gäller, gärna med en sjuknade tafs och förtyngda flugor. Leta gärna efter ”Bakvatten” eller där ån är lite lugnare.

I Mörrum, centrerat runt Laxens Hus kommer det att finnas ett 30-tal utställare på plats. Det blir mathantverk, hemarbeten, föreningar och företag som ställer ut. Mörrums idrottsföreningar ställer upp och grillar, restaurangen håller öppet, och shopen slår upp sina portar. På planen framför Laxenshus kommer det stå ett tält där intervjuer kommer hållas, priser delas ut från scen och Nöjeskompaniet underhåller.

Naturligtvis följer vi även folkhälsomyndigheten och utvecklingen av Corona-viruset.

Med lite fisk på hugget är det upplagt för folk- och vårfiskefest!
Alla är hjärtligt välkomna till Mörrum och Mörrumsån!

Uppdaterad information om vattenläge och Corona-virusets utveckling sker löpande.

OBS! Uppdaterad information!

2020-03-27: Kanonen får vila - uppdaterad information inför fiskepremiären

 

Foto: Mattias Nilsson, dronarfotografsyd.se