Midsommar

Midsommar

Just nu står vi inför sommarens höjdpunkt för många – midsommarveckan. Många ligger i startgroparna för resan till midsommarfirandet i goda vänners lag med nypotatis och sill, nyplockade jordgubbar och den obligatoriska snapsen medans andra är på väg till nya laxfiskeäventyr i Sverige och Norge.
Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten. Midsommarnatten ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Det är dock inte bara kalenderåret som har kommit halvvägs utan även fiskesäsongen i Mörrumsån.

Nyheter | 2015-06-18

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet i främst norra Europa och infaller antingen på den faktiska dagen för sommarsolståndet, eller under perioden 20-25 juni och föregående afton. Ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så den korrekta dagen att fira midsommar på är när sommarsolståndet infaller, oftast den 21 juni. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. Sedan 300-talet firar den kristna kyrkan Johannes Döparens födelse den 24 juni varför högtiden i vissa områden starkt har, eller fortfarande förknippas med honom. I exempelvis Finland kallas midsommar för Juhannus, i Danmark och Norge för S:t Hans dag och i vissa engelskspråkiga områden för S:t John's Day.

 

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång.
Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Det vi i Sverige kallar midsommarstång, kallas i andra länder majstång. Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder ’att smycka med löv’. Att maja, det vill säga att pryda med löv, är känt sedan väldigt länge i Sverige, liksom midsommarstången. En del av bruket att sätta löv i åkrarna har en viss koppling till magiska föreställningar om att åkerns gröda på så sätt skyddas från missväxt. Midsommarstången har sannolikt spritts till Sverige från Tyskland under medeltiden.

I likhet med julnatten var midsommarnatten föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter denna natt, liksom att man tänkte sig att de övernaturliga väsendena var särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter, men också för att spå in i framtiden. Man kunde exempelvis få hälsa genom att rulla sig naken i midsommardaggen.

Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder och skamlösa visor.

Efter några historiska utsvävningar tillbaks till Mörrumsån och dess fantastiska fiske…

Vi kan blicka tillbaka på ett riktigt bra ”blänkarefiske” i mars och april, ett lite sämre fiske efter övervintrande fiskar och det bästa blanklaxfisket på länge.

Tack vare den milda vintern började blanklaxfisket rekordtidigt i år. Årets första lax togs redan den 14 april av Sigurd Kramer Hansen från Danmark i Pool 15. Det fina fisket fortsätter i skrivande stund och så sent som igår fångades årets längsta och troligtvis även största lax. Gunnar Nilsson från Bollnäs fångade och återutsatte ett riktigt praktexemplar på hela 120 cm under gårdagens fiske i pool 1.

Under blanklaxfisket fångades hittills 181 laxar med en imponerande snittvikt på 11,4 kg. Av dessa återutsattes 17 %. Den största laxen (18,16kg) togs av Tommi Liimatainen i Pool 2. Hans fantastiska fångst blev därmed ’Majlaxen 2015’ -den största flugfångade laxen i maj!

Snittvikten på 10-i-top listan är imponerande 16,0kg, snittvikten av säsongens 100 största blanklaxar är inte mindre imponerande – 12,7kg!

121 sportfiskare från 10 olika nationer har bidragit med sina fångster till denna fantastiska statistik! Laxarna togs i 22 av våra klassiska 32 Pools. Även ’norra sträckan’ stod för en betydande del av fångsterna – här landades nästan 40 laxar.
Anmärkningsvärt är att 30 sportfiskare fick två eller mer laxar och deras fångster står för 49% av totalfångsten.
Tack vare den fina vattenföringen, som gynnade spinfisket togs 34 laxar på spin. 121 är flugfångade.
Årets ’guldgruva’ var Pool två med otroliga 67 fångade laxar och otaliga tappade.

 

Väderprognosen lovar sämre och framförallt kallare och regnigare väder inför midsommar vilket är ett vanligt fenomen inför varje midsommar! Vi får helt enkelt ta på oss en lite tjockare jacka på Midsommarafton och hoppas att förändringen i vädret och lite kyla återigen sätter fart på fisket.

Det kommer fortfarande stora mängder med nystigen lax från Östersjön. Det är fina sommarlaxar - fiskar mellan 4 och 7kg - som dominerar uppgången kring midsommar. Det är dock inte enbart laxar som letar sig upp i Mörrumsån i juni – de första öringarna börjar smyga sig uppströms under dygnets mörkare timmar och dessa är oftast mindre känsliga för lite högre temperatur i vattnet.

Vi önskar alla en trevlig midsommar och en fantastisk fortsättning på fiskeåret och den återstående halvan av 2015.

/Ulf