Öringfiske

Öringfiske

Sommaren har varit ovanligt kylig och det var ganska tätt mellan regnskurarna. Inte har vi fått några stora mängder med nederbörd dock tillräckligt mycket för att folk ville tillbringa sin sommarsemester utomlands och även tillräckligt mycket för att hålla vattenflödet i ån mellan 14 och 20 m3.
Just nu står vi inför en av säsongens höjdpunkter. Nattfisket efter havsöring!

Nyheter | 2015-07-22

Havsöringens vandring har börjat och vi kan dagligen bevittna stora fiskar i Kungsforsen och fiskräknaren i Marieberg. Det är nu du har möjlighet att fånga din drömöring. Vattentemperaturen i ån är med sina 17 – 18 grader nästintill perfekt för nattfisket och långt ifrån förra årets 7-veckors period med +20˚C morgontemperatur i vattnet.

Nattfisket efter öring är som bäst mellan skymningen och kl 2.00 på morgonen. Jag föredrar milda nätter med lätta moln på natthimlen, klara och kalla nätter verkar vara sämre!
Stjärnklara nätter och fullmåne har samma effekt som en klarblå himmel och sol – öringen är mycket skyggare och betydligt mindre aktiv.

Några tips!

1. Lär dig att fiska Poolen/sträckan i dagsljus!
Vart ligger ”snubbelstenarna”? Hur många intag med skjutlinan är det till den förmodade huggplatsen, den förföriska strömkanten eller vart grundar nacken upp? Vart är det enklast att landa drömfisken? Förbered dig i dagsljuset på alla eventuella frågor du inte kan få svar på i mörkret!
2. Undvik onödig vadning!
Havsöringen är mycket skyggare än laxen under uppvandringen och även om den känner sig tryggare under dygnets mörka timmar så är den ändå lättskrämd! Öringen vandrar ofta väldigt nära land och på grunt vatten – ”att stå på fisken” minimerar dina möjligheter att komma i kontakt med den skygga fisken!
3. Glöm inte pannlampan….
…men använd den så lite som möjligt! Lampan behövs för att reda upp trassel, vid landningen av fisken, flugbyte eller för att hitta hemvägen i en mörk skog.
4. Variera ditt fiske!
Det finns lika många teorier om hur flugan ska fiskas som det finns nattöringfiskare! Det gäller såväl djupet som hastigheten. Många föredrar visserligen en lite mer ”hängande” fluga, men i vissa lägen kan det vara en fördel att sätta lite fart på grejorna. Prova dig fram och hitta din egen strategi.
5. Fiska kontrollerat!
Många flugfiskare gillar att kasta långt, för långt! Så länge det är ljust ser man om tafsen sträcker sig eller inte. Det gör man inte i mörkret och halva kastet och fisketid slösas bort tills tafsen har sträckt sig. Resultat blir bottennapp, uteblivna hugg och felkrokade fiskar! Undvik klumpiga och upprepade kast på samma ställe! Kasta kort istället, plaska inte i onödan och fiska ut varje kast.
6. Använd håv!
Det är mycket enklare att landa en stor öring med hjälp av en håv och dessutom är det mycket skonsammare för fisken som eventuellt ska återutsättas. Om olyckan skulle vara framme och man råkar att felkroka en fisk så är håven en enkel försäkring mot nattliga besök hos akuten med en krok i handen som satt någonstans på utsidan av fisken!

I princip kan du bli framgångsrik i alla åns pooler, men självklart finns det så kallade ”hotspots”. Huruvida detta beror på antalet sportfiskare eller havsöringar som söker sig till dessa platser är oklart. Frågan är alltid om man vill trängas med andra på de bästa platserna eller om man vill ha en lite sämre sträcka för sig själv. Åns hetaste platser för nattöring är Pool 2, 4, 17, 19 och 21. 75 – 80% av den fångade fisken kommer från dessa pooler. Ett tips för nattfisket är de något mindre besökte poolerna 1, 7, 12, 13, 15, 18, 26 och 27.
Den optimala utrustningen för flugfiskaren är tvåhandsspön mellan 12’ och 14’ fot i kombination med en flytlina med utbytbara sjunkspetsar. I många åar fiskas det mycket nära ytan under natten för att nyttja flugans silhuett på bästa möjliga sätt. Mörrumsån verkar vara ett undantag i detta avseende. De flesta havsöringarna fångas i mellanvattnet. Snabbsjunkande fluglinor ska trots dess undvikas eftersom de ökar risken för felkrokningar!

Jag anser att nattfisket på Mörrumsåns stora sommaröringar är fiskeårets höjdpunkt! Beväpnat med några svarta flugor i olika storleker, en termos kaffe, en liten pannlampa, alla sinnen skärpta och lite tålamod kan man uppleva fantastiskt fina stunder vid vattnet!

Ulf Sill
Mörrums Kronolaxfiske