Rapport från Premiären

Rapport från Premiären

Det blev ett väldigt lyckat 75-årsjubileum för Sveriges största sportfiskefest Klockan 09.00 på lördagen den 28/3 var det äntligen dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, fiskepremiären i Mörrumsån. Tusentals människor och 250 entusiastiska sportfiskare besökte premiären, som i år firar 75 år.

Nyheter | 2015-03-29

Det var en välbesökt folkfest, bland annat fångade Emma Condrup en av dagens första fiskar, en riktigt fin öring på 65 cm, och får ett särskilt grattis för sin goda fångst. Nu ser vi fram emot en trevlig sportfiskesäsong, säger Ola Söderdahl, platschef Mörrums Kronolaxfiske.

Premiären inleddes klockan 09.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då stod alla sportfiskare uppradade längs en 15 kilometer lång sträcka. Under dagen fångades ett knappt sjuttiotal fiskar. Se fångstjournalen för mer info.

Vi kan konstatera att det var relativt lite "gammal fisk" kvar i ån vilket förmodligen beror på den varma vintern som gjort att fisken gått ut tidigt. Även svampangrepp under hösten ledde till en viss dödlighet även om det var ett mindre svårt år 2014 än exenplevis 2013.

Nu ser vi fram emot några veckor av bra blänkarefiske och, vem vet, kanske kommer förra årets tidiga laxar upprepa sig?

Visste du att...

  • Den största spöfångade laxen i Mörrum vägde 26,72 kilo
  • Mer än 85% av den fångade fisken återutsätts
  • Under en junihelg 1991 landades 121 laxar
  • I avelsfisket har det tagits en havsöring på över 18 kilo