Sammandrag av säsongen 2018
Det är en tomhet som infinner sig den 1 oktober i Mörrum, genast börjar nedräkningen till premiären 2019, som för övrigt är lördagen den 23 mars 2019, save the date, nu väntar en höst och en vinter med summering, reflektion och förberedelser.
Vattenflöde
Vi inledde sammandragningen för 2017 års säsong med; ”ett lågvatten vi inte sett på mannaminne”, ja hur ska jag då inleda 2018 med tanke på vattenflödet vi haft? Här räcker det inte med ett dåligt mannaminne utan vi får gå större än så, vi har aldrig under vår historia haft ett så ihållande lågt vattenflöde! Vi vill framhäva vår goda dialog med länsstyrelserna och Hydro Production Uniper som vi haft under denna period. Vi har haft samråd vid tre tillfällen under sommaren 2018 inom ramen för gällande tillstånd där beslutats om att minska tappningen från Åsnen för att försöka hålla uppe nivån i sjön.
Den mycket torra våren/sommaren och i skrivande stund hösten gör dock att ytan i Åsnen trots dessa insatser sakta fortsätter att sjunka. Vi får hoppas på en riktigt regnig höst och en vinter med mycket snö. Då ska vi bära med oss att vi i januari upplevde ett rekordflöde på över 100m3/s, vilket var verkligen ett skådespel i sig, det var mycket folk i omlopp för att dokumentera och skåda vad naturen bjöd på då.
Premiären 2018 gick av stapeln den 17 mars och även den gick till historien på olika sätt. Snön gjorde att JAS-planen inte kunde lyfta och det höga flödet under tidig vår gjorde att vi fick hålla reservplaner på var kanonskottet skulle avfyras, men marken visade sig bara några dagar innan och traditionen kunde hållas. Som första kvinna någonsin att få skjuta iväg kanonen kl 09:00 denna lördagsmorgon vad glädjen från min sida total, om än nervöst. Det var tappra fiskare som trots is och kyla (-3 grader) vant klev ner i vattnet på 47,9 m3/s denna morgon. Efter 5 minuter fångades den första fisken, en öring av Daniel Andersson kl 09:05 uppe på Härnäs. Totalt blev det 29 fiskar denna premiärdag. Extra glad var jag för att Percy Assarssons (fd platschef) föräldrar kunde närvara för att dela ut ett stipendium i sin sons namn. Den för året nyblivna landshövdringen; Sten Nordin ärade oss med sin närvaro och blev minst sagt fascinerad över fiskets betydelse för byggden och hela länet.
Fångster
Totalt fångades 488 Fiskar under säsongen 2018, 137 fiskar togs med spinn och 351 med fluga.
Fångsterna fördelade sig enligt följande
- 215 Lax (176 återutsatt och 38 landade)
- 188 Öringar varar 15 st var fenklippta odlade öringar (144 Återutsatta och 44 st landade)
- 79 Hybrider (65 återutsatta och 14 landade)
- 3 Regnbågar alla landades.
Totalt återutsattes 79 % av fångsterna.
Årets tyngsta lax vägde 16,55 kilo och var 112 cm.
För er som vill fördjupa er i siffror och statistik finns det att tillgå, se ruta intill nyheten, sammanställd av Michael Rottmann.
Sjukdomssituationen
Trots att vi i år inte sett lika stort sjukdomsutbrott som de tidigare fyra åren är vi fortfarande på tårna vad det gäller denna fråga. Vi har tillsammans med flertalet andra aktörer skrivit brev till regeringen och uppmanat till ekonomiskt stöd till forskning, själva bistår vi med de medel vi kan och har vid flertalet gånger under året upplåtit medel till forskning. Vi har deltagit i ett Laxhälsomöte som HAV höll i nu i september vilket visar på stort engagemang i frågan, dock inga svar närmare något varför eller lösning.
Projekt
Vi har under året haft ett utökat uppdrag gällande KK-projektet som berör smolträkning (telemetriförsök) tillsammans med vårt pågående projekt som handlar om uppskattning av utvandrande smolt i Mörrumsån av lax och havsöring. Provtagning, märkning, elfiske är delar av uppdraget som utförs tillsammans med SLU Aqua och Karlstadsuniversitet.
Utrivningen av Marieberg börjar närma sig, sommar 2019 är det fortfarande som gäller, sista domstolsförhandlingen sker i december efter det bör vi få ett datum för denna åtgärd. Mörrums Kronolaxfiske har som ambition att genomföra minst ett biotopvårdsprojekt årligen inom överskådlig framtid, 2015 gjorde vi en biologisk återställning i kvillområderna pool 8 samt pool 11. 2016 gjorde vi projekt Vittskövle samt projekt Grindarna och 2017 återställning Öjamåla.
Årets återställningsarbete har utförts uppe vid Vittskövle närmare bestämt övre, nedre och mellersta Kyllingaryd där återstår redovisningsarbetet samt att börja planerna inför vilket område som ska göras 2019.
Skola
Vi undervisar vid Folkhögskolan i Bräkne Hoby, vi stöttar fiskevårdslinjen här i Mörrum med det vi kan, fiskekort och undervisning vid behov samt inlett ett samarbete med fria läroverket som också har en ny instiftad fiske tillval på sitt grundutbud. Vi har även tagit emot flera klasser på skolresor och visningar.
Produktutveckling
Ett tiotal fiskeupplevelser förpackades under året och har sålts med framgång under 2018. Årets gäster har kommit med viktig feedback på produkternas utformning och innehåll, vilket innebär att paketen nu under lågsäsong kan justeras och spetsas till i rätt riktning. Det som i första hand ses över är antal fiskedagar, om och i så fall när måltider ska ingå samt vilka fiskesträckor som bäst lämpar sig för nybörjare, fortsättare eller mer erfarna fiskare. Hur presenterar vi detta? Hur gör vi det lätt att hitta och navigera och till sist också att boka våra produkter?
Såväl kursverksamheten som de mer renodlade fiskepaketen har bland annat en viktig funktion i att rekrytera nya blivande stamgäster till Mörrums Kronolaxfiske. Produkternas utformning bidrar till att visa både fisket och Mörrumsån från rätt sida.
Utöver fisket satsas också på outdoorprodukter i vidare bemärkelse. Utmed ån finns den redan etablerade Laxaleden, Mörrum är en hållpunkt på den nya Sydostleden (cykel) och blir ett servicenav utmed den framväxande Arkipelagrutten ARK 56 där man erbjuds kajak-, segel- och turbåtsleder i Blekinge skärgård. Vi har skapat nya produkter så som laxens vandring och laxskådning där man som grupp, företag eller kompisgäng verkligen fördjupa sig i dessa magnifika djurs liv och historia samtidigt som man upplever naturen live.
Vi avslutade de sista fiskedagarna här i Mörrum med att spela in ett avsnitt till ett destinationsfiskeprogram som Johan Broman gör i Blekinge, detta kommer att sändas till våren.
Inför 2019
Vi öppnar för försäljning av dagskort och premiärfisket den 5 november kl 09:00.
Långtidskorten har fram till och med den 30 november på sig att bestämma och boka sig för sina kort inför 2019, överblivna kort öppnas för onlineförsäljning den 10 december.
Vi kommer att fortsätta vår satsning på ungdomar, genomföra två ungdomsfiskets dag under 2019, en på våren och en på hösten, där barn och unga upp till 18 har chansen att fiska gratis en dag under ledning av oss. Vi kommer att sänka åldern för ungdom från 22 ner till 18 år och vi sänker priset ytterligare för dessa att fiska.
Vi fortsätter våra fina samarbeten med både sportfiskarna och Abu i Svägsta med olika erbjudande för barn under året, bland annat ungdomsfiskets dag, Börja fiska och klassbäcken. Eremitstugorna (4 st) som stått vid Golfbanan flyttas ner till Åkrokens camping och bygglov är ansökt om för att få bygga en servicebyggnad med duschar och toaletter.