Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Sveriges största sportfiskefest – premiär i Mörrum

Klockan 09.00 i dag var det äntligen dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, laxfiskepremiären i Mörrumsån. Tusentals människor och ett hundratal entusiastiska sportfiskare besökte premiären för 79:e året.

- Det är en underbar känsla att få dra igång årets fiske. Nu är våren här och vi ser fram emot en lång sportfiskesäsong, säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Sveaskogs anläggning Mörrums Kronolaxfiske.

Premiären inleddes klockan 09.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då stod alla sportfiskare uppradade längs en 15 kilometer lång sträcka. Vår i luften med sol och tio grader framåt dagen gjorde att sportfiskarna slapp frysa och det dröjde bara 20 minuter innan den första fisken var fångad.

Det vilda beståndet av laxfiskar gör Kronolaxfisket vid Mörrum unikt. Det är ett av världens mest välskötta fiskeområden med bra service i form av infrastruktur, service och information. Mörrum är i dag ett av Blekinges främsta turistmål och vid Grand Travel Awards stora gala i Stockholm 2018 vann Mörrums Kronolaxfiske det stora Ekoturismpriset. I motiveringen lyftes särskilt värdskapet och naturvårdsarbetet. Traditionen att fiska lax i Mörrumsån har anor ända tillbaka till 1200-talet.

- Det är en stor upplevelse för alla och det är en dag jag och min personal längtat efter sedan vi stängde säsongen 2018! Förutom sportfiskeupplevelsen har vi även arbetat med att skapa andra naturupplevelser samt vidtagit ett antal åtgärder för att arbeta med det vi kan påverka när det gäller hälsosituationen för laxen, säger Ida-Maria Rigoll.

Sveaskog äger och driver Kronolaxfisket som är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård. Här bedrivs forskning tillsammans med landets ledande universitet och högskolor. I Mörrumsån har världens största öring dragits upp år 1993 – den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som vägde över 25 kilo dragits upp genom åren.

Pressbilder

Mörrums Kronolaxfiske

  • Sportfiskeanläggningen Mörrums Kronolaxfiske vid Mörrumsån är ett av Sveriges ledande sportfiskevatten för lax och havsöring och känt bland sportfiskare i hela Europa.
  • Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och har sedan uråldrig tid tillhört kronan. Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.
  • Vid Mörrums Kronolaxfiske jobbar Sveaskog kontinuerligt med olika fiskevårdande åtgärder för att säkra laxens fortlevnad.
  • Mörrumsån är 18 mil lång och laxförande i ca 5 mil, fiskesträckan vid Mörrums Kronolaxfiske är 15 km lång.

Köp fiskekort online

För mer information: