Mörrom logotype, tar dig till startsidan

“Time passes quickly, and chances are few….”

Totos låt från 80 talet är en passande rubrik för fiske i Mörrumsån tycker jag.

En säsong går fort även i en tid med global pandemi. När vi fick ställa in årets premiär måste jag erkänna att jag tyckte det var sorgligt! Bakom en premiär ligger det mycket arbete med planering och vi hade just tagit oss igenom det värsta vattenflödet vi upplevt i vår tid. Eminenta gäster stod på inbjudningslistan. Trots att allt arrangemang runt omkring uteblev började ändå den 80:de premiären kl 09:00 lördagen den 28 mars 2020! 

I april jobbade vi, som de flesta i besöksnäringen, uteslutande med avbokningar och ombokningar. 30 april kom första blanklaxen och i vanlig ordning är det att liknas med en graviditet då vattnet gått – nu börjar det! Vi fick en maj med fantastiskt fiske, god stämning och gott om gäster. Vi fick leta 10 år tillbaka i tiden för att hitta liknande. På samma sätt fick vi även avsluta fisket nu i höst med två fullbokade helger och ett fint höstfiske.

Sommaren 2020 följde med 2000-talets hittills största händelse utmed ån då utrivningen av kraftverket Marieberg i Svängsta genomfördes. Det första vandringshindret (av 7) i Mörrumsån är nu ett minne blott. Vad detta för med sig, förutom fri passage för vandringsfisk, hoppas vi kunna redogöra för er inom kort. Vi är även färdiga med en inventering av mänsklig påverkan i Mörrumsån, ett gediget arbete som vi hoppas kunna användas som beslutsunderlag och som en bas för den utvecklingspotential som finns här främst med tanke på restaurering.

Extra roligt att rapportera om är att ungdomsfiskekorten har ökat med 400% i år! Vi har valt att satsa extra just på ”Next generation in Mörrum”, de som är både framtidens förvaltare och gäster. ”Next Generation” har haft möjligheten att vara med på utbildning i vattenvård, delta på ungdomsfiske och fiskekurs. Den 10 april och 30 augusti höll vi årets upplagor av ungdomsfiskets dag här i Mörrum. Att kunna hålla dessa trotts Covid-19 har får oss varit viktigt och givande.

Internt har vi under året jobbat med att sätta en gemensam inriktning, ny vision, nya mål och strategier, detta hoppas vi inom kort kunna dela med oss utav och framförallt hoppas vi det kommer märkas. Vi kommer i vanlig ordning informera er löpande när det sker saker och även komma med statistik och utvärdering av årets fiskesäsong. I stället för att vi i år skulle firat den 80:de premiären och säsongen får vi blicka framåt till 2021 då vi kan fira att vi fyller 80 år i stället. 1941 startade Gunnar Johansson det som är grunden till den verksamhet vi idag bedriver.

Den 27 mars 2021 kan ni redan nu bocka av i kalendern, då kommer den 81:a premiären gå av stapeln, med eller utan kanonskott (det får framtiden utvisa)

Fast året inte blev som det var tänkt, blev det bra ändå. Vi har många goda fiskehistorer och minnen att lägga till handlingarna. För visst är historierna utmed ån många, och till skillnad från sanningshalten vid många andra vattendrag är de i Mörrum betydligt högre! Visst är det något alldeles speciellt med Mörrum och dess fiskar?

Avsluta på samma sätt som jag började med att citera Toto:
“Time passes quickley and chances are few, I won't stop till I'm through loving you…”

Och just klar blir man nog aldrig med ån, hur skulle man kunde bli det med något som är i ständig förändring!