Trevlig Midsommar!
Vi står inför sommarens höjdpunkt för många – midsommarveckan. Snart firas midsommarafton runtom i landet, precis som vi gjort varje fredag den här veckan sedan 1952.
Många ligger i startgroparna för resan till midsommarfirandet i goda vänners lag med nypotatis och sill, nyplockade jordgubbar och den obligatoriska snapsen.
Just nu har många av våra gäster precis avslutat sin årliga laxfiskevecka i Norge, medans andra är på väg till nya laxfiskeäventyr.
Det är dock inte bara kalenderåret som har kommit halvvägs utan även fiskesäsongen i Mörrumsån.
Hittills under säsongen har vi landat 500 fiskar och trots tidig sommarvärme under blanklaxsäsongen, lågt flöde och varmt vatten under andra halvan i maj fångades över 80 blanklaxar med en imponerande snittvikt på 11,8 kg. Av dessa återutsattes 25%. Den största laxen togs av Henrik M Lomholt i Pool 15. Hans fantastiska 16,5 kilos fångst blev därmed ’Majlaxen 2016’ -den största flugfångade laxen i maj!
Det kommer fortfarande stora mängder med nystigen lax från Östersjön. Det är fina sommarlaxar - fiskar mellan 4 och 7kg - som dominerar uppgången kring midsommar. Det är dock inte enbart laxar som letar sig upp i Mörrumsån i juni – de första öringarna börjar smyga sig uppströms under dygnets mörkare timmar och dessa är oftast mindre känsliga för lite högre temperatur i vattnet.
Fiskuppvandringen genom laxtrappan i Marieberg har tagit fart och under säsongen har mer än 150 fiskar passerat räknaren i Svängsta, merparten av dessa under förra veckan.
Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan och därför ligger dagen nu på en fredag.
Få länder firar något som liknar midsommar men i Finland firas Juhannus och i Danmark och Norge firar man Skt. Hans dag.
Det vi i Sverige kallar midsommarstång, kallas i andra länder majstång. Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder ’att smycka med löv’. Midsommarstången har sannolikt spridits till Sverige från Tyskland under medeltiden och brukar tolkas som en fallossymbol, men det historiska ursprunget härrör mer från ett kristet kors än något annat....
Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter denna natt! Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter, men också för att spå in i framtiden.
Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att ogifta flickor skulle plocka sju eller nio sorters blommor under konstant tystnad, lägga blommorna under huvudkudden och sen skulle de drömma om sin framtida man.
Alla olika danser runt stången var till för att alla byars ungdomar skulle lära känna varandra. Ungefär som idag, alltså.
Nu till vädret. 1978 var en av de kallaste midsomrarna någonsin i Sverige. I Stockholm uppmättes endast 11 plusgrader – och i inre Norrland var det nollgradigt på flera håll.
Ifjol hade Stockholm lika varmt andra advent som på midsommarafton – runt tio grader.
Årets Midsommarväder kommer att bli lynnigt och är svårgissat enligt SMHI. En lågtryckspassage från sydväst spelar rysk roulett med midsommarvädret och skurar och blixtar kan falla från skyn utan hänsyn till SMHI:s prognos – som är osäkrare än vanligt.
Prognosen skvallrar om att Sveriges södra och sydöstra kust, med Malmö inräknat, har störst chans till sol under dagen och eftermiddagen. Stora delar av Götaland och Svealand får regnskurar eller ihållande regn beroende på var stråken drar in, förklarar Marie Stark.
Det kan bli ett väldigt variationsrikt väder för de som ska fira i Götaland och Svealand, säger hon.
Ja, och så var det där med alkoholen…. En normal vecka säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck av olika sorter. Midsommarveckan brukar det landa på cirka 13 miljoner liter, varav 7 miljoner liter öl. Antalet kunder på Systembolaget dagen innan midsommar brukar vara 1,1 miljon. En vanlig fredag är det cirka 700 000 personer.
Redan på 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder och skamlösa visor.
Den vanligaste födelsedagen i Sverige är förresten den 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man nästan exakt på midsommarveckan…
Vi önskar alla en trevlig midsommar och en fantastisk fortsättning på fiskeåret och den återstående halvan av 2016!
/ Ulf