Mörrom logotype, tar dig till startsidan
Sommarfisket

Sommarfisket

Det ”svåraste” fisket! Sommarfiske är morgon- och kvällsfiske då såväl vattentemperaturen och vattenföringen kan ställa till det. Det gäller naturligtvis inte om det finns vatten, nystigen fisk och en vattentemperatur under 20 grader. Nu börjar också kvälls- och nattfiske efter årets första ”höstöring”. Det är inte ovanligt att de första vandrar upp i Mörrumsån redan i slutet av maj.

Flugor och lina

Nu används flytlina med olika spetsar/ sjunktafsar. Bäst är ”Flyt-sjunk 1”, en flytlina med integrerad intermediatespets. Grovlek på tafsmaterial bör vara mellan 0,30 mm till 0,35 mm, gärna fluorcarbontafsar.

Spön

Under sommaren när ån blir mindre, träden bildar större överhäng och det oftast är lågvatten så är det optimalt att använda spön mellan 12 och 13 fot eller så kan man prova ett kraftigt enhandsspö från klass 8 och uppåt. 

Fiskestrategi

Den här tiden är det bra att satsa på morgon- och kvällsfisket. Fisken, framför allt de stora laxarna, drar sig oftast tillbaks till åns djupare platser och är svårast att överlista. ”Enklare” blir det i strömmarna, t ex i pool 8-11, Åkrokenströmmarna och Hönebygget. Här håller oftast ”laxkalvarna” till och kan reagera på en snabb fiskad fluga. Under kvällens och nattens öringsfiske är det forsnackarna som gäller. 

• Välj platser med bra fart på vattnet, gärna skuggiga avsnitt 
• Fiska flugan fort på dagtid 
• Fiska flugan sakta på kvällarna 

Senast uppdaterad: 2013-11-20