Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Våra sträckor

Våra sträckor bjuder på en varierad fiskeupplevelse. Från de klassiska sträckorna 1-32 i söder som ägs av Kronolaxfisket till de norra sträckorna som vi arrenderar av E.ON.

1-32

Kronolaxfiskets traditionella fiskesträcka, där det sportfiskats sedan 1941 omfattar ca 7 km av åns nedre lopp.  Från Rosendala i norr till Elleholm i söder och är indelade i 32 delsträckor sk. pooler. Laxens hus ligger ungefär mitt på denna sträcka.

Sträckan uppströms om Kungsbron (pool 17-32) kallas allmänt för norra sträckan. Där flyter ån fram genom vacker ek och bokskog. Nedanför Kungsbron (pool 1-16) även kallad ”Södra sträckan” är ån till största delen inramad av åkermark. De hetaste fiskeplatserna varierar beroende på årstid och vattenföring.

Vittskövle

Vittskövle, här luktar det lax på denna 2,2 km vidunderligt vackra åsträcka med hotspots överallt. Här återfinns några av åns vackraste forsar. Det talas lyriskt om pooler som Myren, Tallen , Nacken och inte minst Rosendala. Sträckan börjar ca 250 meter uppströms hängbron i norr och slutar med Rosendala.

Här finns fina lekområden för både lax och öring. Inte heller här är det uppdelat i pooler utan flugfiskare och spinnfiskare samsas broderligt på sträckan.

Knaggalid

Knaggalidområdet är en naturskön pärla med sagolika forssträckor där man får använda spinn och fluga överallt. Sträckan börjar i norr strax nedströms utloppskanalen från Hemsjö nedre kraftverk och slutar 2,2 km längre ned vid Åkeholm.

Sträckan omges till stor del av magnifik högstammig ek och bokskog och här hittar fiskaren de smått klassiska poolerna ”tjyvahallen” och ”skafferiet” vars namn talar för sig själv. Precis som i Härnäs är det tidigt vårfiske och höstfiske som betalar sig bäst.

Härnäs

Härnäsområdets 3,7 km långa fiskesträcka är den översta av de tre fiskesträckor som Mörrums Kronolaxfiske år 2005 fick tillgång till genom arrendeavtalet med E.ON. Den börjar strax söder om Hovmansbygd och slutar ca 100 meter uppströms om fiskvägen vid Hemsjö övre kraftverk.

Hela fiskesträckan ligger inom Kärringhejans naturreservat vilket borgar för den genuina vildmarkskaraktären. Invigningen 2004 av omlöpen (fiskvägarna) vid Hemsjö nedre och övre kraftverk skapade ca 22 ha mer lek och fiskeområde. Bäst fiskar man  tidig vår men även höstfisket på uppvandrande havsöring kan bli bra. 

Svängstasträckan

Vår nyhet för säsongen 2022!

Svängstasträckan består dels av den tidigare Ekebergssträckan tillsammans med den ”nya” sträcka som kom fram i dagens ljus när Mariebergsdammen revs 2020.

Sträckan är ca 3,3 km lång, och ligger 8 km norr om Mörrum mitt i Svängsta samhälle. Det är en spännande sträcka och som består av drygt 3 km strömsträckor, forsnackar och lugnflyt. Fiskesträckan sträcker sig från Ekeberg i söder till ABU-fabriken i norr.

Här säljer vi endast dagskort begränsat till 10 kort/dag, men det finns även möjligheter till paketlösningar med fiskekort, mat och boende, och där man förfogar över hela sträckan.

Perfekt för t.ex. en fiskeklubb, kompisgäng eller företagsevent.

Kontakta oss för mer information!