Mörrom logotype, tar dig till startsidan
Vårfisket

Vårfisket

Vårt ”enklaste” fiske! Både laxen och havsöringen är mycket huggvilliga efter att ha övervintrat i Mörrumsån, dock ska temperaturen helst vara över 5 grader i vattnet. Även de nystigna havsöringarna (blänkarna) är huggvilliga då de kommer uppvandrande från Östersjön på näringssök. 

Flugor

I början av säsongen är det oftast stora och färgglada flugor med mycket flash (glitter) som gäller. Orange och kombinationer med denna färg är bra och överlägsen för framförallt blank, nystigen fisk.
• Orange - ”Laxgodis”, ”Bagarn”, ”Red Sandy”
• Gul-orange – ”Golden Sheep”,”Beiss-FUN”
• Svart-orange – ”Black & Orange, ”Black and Silver”, ”Bestseller”
• Brun-orange – ”Thunder & Lightning”

”Gammal fisk” speciellt om den har återutsatts några gånger, kan bli skeptisk efter några dagars fiske och tar då även mindre och mörkare flugor. Vinglängden på flugorna bör vara runt 7-12 cm beroende på vattentemperaturen, vattenföringen, vattenfärgen och vädret. Allmänt kan man säga att det är bra att använda större flugor vid mycket vatten, låg vattentemperatur, grumligt vatten och dåligt väder. 

När du fiskar spinn bör kastvikten/betet vara 20-40 gr och rullen försedd med ca 200 m lina. Spinnfluga är bra att fiska med och då gärna med de rekommenderade färgerna ovan. Det går också bra att fiska med färgglada skeddrag, spinnare och wobbler.

Fluglinor

Rent allmänt gäller att ju mer vatten och ju kallare det är i vattnet, desto djupare ska du fiska. Därför använder man oftast förtyngda flugor och sjunklinor. Många använder så kallade sinktiplinor. De nya linorna heter t ex ”Flyt-sjunk 3” eller ”Flyt-sjunk 5”. Så fort vattentemperaturen höjs (runt 8 grader) blir fisken lite aktivare och börjar stiga efter flugan.

Spön

Oftast är det mycket vatten i mars och april och då rekommenderas att använda 15-fots spö. Detta för att kunna styra linan bättre över stenar och strömkanter. Är vattenföringen i ån under 30 m3/s, kan man även använda 13-fotaren. Vill man kompromissa och köpa ett ”allroundspö” bör längden ligga mellan 13,5 och 14 fot. Linklassen (Aftmaklasssen) ska vara minst klass nio, helst tio eller elva för att kunna transportera stora flugor och tunga linor. Enhandsspön rekommenderas inte.

Fiskestrategi

Eftersom vattnet är kallt tidigt på våren, ska du fiska sakta och djupt med en ”hängande” fluga. Du vinklar kastet och ”mendar”, lyfter fluglinan från vattnet och förflyttar den uppströms för att sänka flugans fart. Fisken står oftast i lite lugnare vatten för att spara på krafterna.

 

Senast uppdaterad: 2013-11-20