Allt fler vill lägga trätak

Allt fler vill lägga trätak

Samtidigt som branschen arbetar för att hitta nya användningsområden för träråvara, ökar efterfrågan på traditionella tillämpningar – som tak i träspån.

Nyheter | 2013-05-28
Sture Brorsson inledde sin karriär som hantverkare redan 1949, då han stod på knä och plockade spån i Hälsingland. Idag är han en av få aktiva inom sitt område – spåntak – men strävar efter att föra kunskapen vidare. Det är inte minst viktigt eftersom han de senaste fem åren märkt av en kraftigt ökad efterfrågan.

Behöver trä med täta årsringar

Som ett led i det har han under några majdagar varit på Skansen i Stockholm för att hålla kurs och visa allmänheten hur tillverkningen av takspån går till.Arbetet med spåntak kan delas upp i tre moment: materialanskaffning, tillverkning av takspån och läggning.  Råvaran spelar en oerhört viktig roll:

- Jag behöver kvistfria granstamblock – och det måste vara från senväxt gran som är något av en bristvara idag. Ju tätare råvaran är, desto längre håller taket. Det kan göra en skillnad på fem-tio år. Kvaliteten är alltså a och o, berättar Sture Brorsson.

Nöjd med sin virkesköpare

Därför är han mycket nöjd med samarbetet med Sveaskog, och inte minst kontakten med virkesköparen Christer Westh som bidragit till leveranser av den eftertraktade råvaran.

Sture Brorssons hantverkskunnande har gjort honom efterfrågad. Han har rest en hel del i Sverige och haft möjlighet att samla mycket kunskap, något han är tacksam över när han summerar sin långa karriär.

- Jag har arbetat över hela landet, från Smygehuk i Skåne till Kalix. Jag har jobbat på Ekerö åt kungen och med en 10-miljonersvilla på Dalarö. Ofta rör det sig om kulturbyggnader som ska bevaras, men det kan lika gärna vara en privatperson som vill ha något speciellt, berättar han.

Exklusivt att lägga spåntak

Just den sistnämnda gruppen växer stadigt, för spåntak som en gång i tiden var det billigaste man kunde lägga är i dag det dyraste en husägare kan satsa på och har därmed blivit exklusivt – och eftertraktat. 

Därtill är den här typen av tak, rätt lagda, hållbara. Ett bra lagt tak av riktigt tät gran kan ligga i 40-45 år. Tak av torakspån (gammelfura som legat på rot och torkat) kan hålla i upp till 60 år! Men allt hänger som sagt på råvarans kvalitet – och förstås hantverkskunnandet.

Vad krävs av den som vill bli duktig på att arbeta med spåntak?

- En känsla för trä och kvalitetstänkande. Och goda kontakter hos en leverantör så att tillgången på bra råvara säkras, säger Sture Brorsson och skrattar.

Spåntak

  • Läggs av takspån gjort av kvistfria granstamblock från senväxt gran.
  • Ett bra lagt tak av riktigt tät gran kan (obehandlat) hålla i 40-45 år.
  • Tak av torakspån (av gammelfura som legat på rot och torkat) kan hålla i upp till 60 år.
  • Antalet lager varierar i olika delar av landet. Tre lager är vanligt, men i Småland läggs fyra lager och i Jämtland upp till fem lager – men med tunnare spån.