En svensk klassiker på jobbet

En svensk klassiker på jobbet

Under nästan ett år ska Sveaskogs deltagare i Arbetsplatsklassikern beta av Vätternrundan, Vasaloppet, Vansbrosimmet och Lidingöloppet – fast på hemmaplan. Vi ringde upp Lisa Liljenstrand, personalspecialist och tävlingsgeneral på Sveaskog, för att ta pulsen på tävlingsformen.

Nyheter | 2013-05-31

Varför arbetsplatsklassikern?

- Vi är nog alla överens om att vi mår bra av att röra på oss, men ibland kan det vara svårt att komma igång med motionerandet. Därför har Sveaskog gått med i Arbetsplatsklassikern. Vi vill uppmuntra till regelbundet motionerande och vi tror att det kan vara sporrande om det sker i tävlingsform. Många av våra medarbetare på Sveaskog är väldigt sportiga. Syftet med Arbetsplatsklassikern är att nå de medarbetare som inte tränar regelbundet – förhoppningen är helt enkelt att få igång dem med.

Hur många medarbetare har anmält sig?

- Hela 261 personer, glädjande nog. Det är många fler än vi trodde. Vi har tidigare haft stegräknartävling, men här är det faktiskt fler som har anmält sig! Det är en häftig utmaning, vi ska till exempel cykla 30 mil på sex veckor.

Berätta lite mer om upplägget?

- Tävlingen är en variant på en svensk klassiker, med skillnaden att vi startar sex veckor innan den riktiga tävlingen går igång. Vi har delat upp företaget i sex lag som tävlar mot varandra men vi tävlar också mot andra företag. Det finns en topplista där man ser dels hur Sveaskogs lag ligger till mot varandra, men också hur Sveaskog ligger till mot övriga företag. Just nu ligger Sveaskog på tredje plats av sju, bland de företag som har fler än hundra deltagare. Det är en stor spridning bland våra deltagare, allt ifrån dem som bara cyklat någon kilometer, till någon som cyklat över hundra mil.

Hur länge har deltagarna varit igång nu?

- Första tävlingen startade den 4 maj och pågår fram till 15 juni. På den tiden ska man hinna cykla 30 mil, vilket motsvarar Vätternrundan.

Vad är drömscenariot?

- Förhoppningen är förstås att alla som anmält sig ska gå i mål i alla grenar inom utsatt tid.

Hur går det för dig?

- Jag har varit lite sen i starten, så det blir minst en mil per dag tills tävlingen är avslutad. Det kommer bli lite körigt, men jag ska klara det!

Arbetsplatsklassikern

  • Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.
  • Arbetsplatsklassikern har samma innehåll som en svensk klassiker med skillnaden att deltagarna genomför loppet på hemmaplan – i närmaste badhus, skidspår eller på väg till och från jobbet.
  • Deltagarna har sex veckor på sig att samla ihop sträckorna i varje gren. Vissa grenar är utbytbara – skidåkning kan till exempel bytas mot crosstraining eller stavgång.
  • Deltagarna registrerar sina resultat på arbetsplatsklassikern.se och kan där följa i realtid hur de ligger till mot andra tävlande och företag.

Grenar, sträckor och datum:

  • Cykla Vätternrundans 30 mil på sex veckor. 4 maj till 15 juni.
  • Simma Vansbrosimningens 3000 meter på sex veckor. 7 juli till 18 augusti.
  • Spring Lidingöloppets 30 kilometer på sex veckor. 18 augusti till 29 september.
  • Åk Vasaloppets 90 km på sex veckor. 20 januari till 3 mars.