Herman Sundqvists blogg fyller ett år

Herman Sundqvists blogg fyller ett år

I ett år har Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog, bloggat om skogsfrågor. Från att ha vägt sina ord på guldvåg är han idag inte rädd för att skriva spetsiga inlägg. Roligast är direktkontakten med medarbetare och makthavare. 

Nyheter | 2013-05-22

Grattis Herman, nu fyller bloggen ett år. Hur började det?

– Upprinnelsen till alltihop var att jag jobbade med skogsdebattfrågor och mycket av debatten skedde på sociala medier. Jag kände att vi inte riktigt var med i matchen. Då fick jag idén att starta en blogg. Idag sätter jag bloggandet på mitt nöjeskonto, jag tycker det är väldigt roligt. Jag brukar blogga när jag sitter på flyget mellan Stockholm och Luleå, i snitt försöker jag ha två inlägg i veckan.

Vad är roligast med att blogga för sveaskog.se?

– Det har tagits väldigt väl emot ute i organisationen. Jag får mycket uppskattande ord och mycket tips från läsare och medarbetare som säger ”det här borde du skriva om Herman”. Idag när jag tycker något är konstigt börjar det klia i fingrarna på mig efter att sätta mig vid tangentbordet. Dessutom ger bloggen en direktkontakt med medarbetare ute i hela Sverige som jag inte skulle få annars, de mejlar in bra idéer och några dagar senare ser de dem på bloggen. Jag får mycket kommentarer och mejl från både sveaskogare och folk som vill vara anonyma. Det har verkligen blivit en dialog.

Har du något exempel på kommentarer du har fått från läsare?

– En kommentar som jag värdesatte mycket var ”Hermans blogg är den enda bloggen med en skogsdebatt värd namnet”. Kritiska kommentarer är de vanligaste, jag minns särskilt en som jag tycker var fyndig. Han skrev ”Herman, du är betald för att inte förstå vad jag menar, därför kommer du inte förstå vad jag menar”. Överlag  är det en relativt god ton, jag har faktiskt inte strukit en enda kommentar. Jag har märkt att det är många beslutsfattare och politiker som läser, när jag skriver spetsigt får jag officiella svar från miljöorganisationer och myndigheter. Det blir ett nytt sätt att påverka.  

Vilket inlägg har du fått mest respons på?

– Någonting som kittlar är när jag på uttrycker kritik mot naturskyddsföreningen, det triggar igång läsare. Av mina fem mest lästa inlägg har två SNF med i rubriken.

Har du något dröminlägg?

– Det vore att få skriva om att vitryggig hackspett har konstaterats häcka i någon av Sveaskogs ekoparker. Vitryggig hackspett är den främsta  symbolen när det gäller naturvårdsarbete i Sverige och jag har stuckit ut hakan och sagt att det kommer gå bra för den, att tiden är på vår sida. Det vore väldigt roligt att få förmedla att det håller på att bli så. 

Andra bloggar/länktips På Lantbrukarnas Riksförbund finns det två stycken som skriver om skog, Marianne Eriksson och Linda Hedlund. Jag brukar också läsa Malin Sahlins blogg om skogsfrågor hos Svenska Naturskyddsföreningen.  

(länkarna dessa bloggar hittar ni till höger)

För mer information:

Herman Sundqvist

Namn och titel: Herman Sundqvist, skogschef Sveaskog.

Bor: Två mil utanför Luleå.

Antal läsare: Ett par tusen i veckan. 
Det bästa med att blogga: Att jag direkt kan uttrycka min åsikt om det jag tycker är viktigt.

Mission/vision med bloggandet: Missionen är att jag ska bidra till att Sveaskog tar den plats i skogsdebatten som vi bör göra med tanke på hur stor aktör vi är. Visionen som till viss del är uppfylld är att journalister, beslutsfattare och andra ska söka sig till min blogg för min analys när det händer något spännande.

Kuriosa: Jag har varit fågelskådare hela mitt liv, sen jag var tolv år. Det går aldrig över. Anledningen? Klicka på denna länk och fråga dig snarare hur man kan låta bli att vara det.
Jag har alltid med mig kikaren, är jag hemma och ska åka in till stan och handla så vore det otänkbart att inte ha med mig kikaren.