Kungen talar om laxförvaltning i Mörrum

Kungen talar om laxförvaltning i Mörrum

Östersjölaxen är en fantastisk resurs. Hur denna tillgång bäst ska förvaltas för att räcka till både fritidsfisket, yrkesfisket och sportfisket i älvarna är en fråga som Sveaskog och Hovet tillsammans lyfter måndagen den 25 mars.

Nyheter | 2013-03-21

- Jag är stolt över att tillsammans med Hovet vara värd för ett seminarium som sätter fingret på laxfrågan som får en mångsidig belysning på måndag. Kungens närvaro kommer sig av ett personligt engagemang och intresse för dessa frågor och i kombination med deltagandet av landsbygdsminister Eskil Erlandsson blir det ett kraftfullt samtal, säger Per-Olof Wedin, vd Sveaskog.

- Sverige har idag en laxförvaltning som bör diskuteras igenom ordentligt och på måndag samlar vi forskare, experter, statsråd och till och med Kungen för att belysa dagens situation – men också för att starta en resa framåt, säger Anna Waxin, chef Naturupplevelser Sveaskog.

Östersjölaxen beskattas idag av både yrkesfisket och fritidsfisket. Bara en bråkdel av de laxyngel som släpps ut från älvarna återvänder. Sportfiskarna och turismfisket vill se mer lax i älvarna. Detta skulle betyda mycket för turismverksamheten i en 20-25 älvdalar runt om i landet.

- För att kunna behålla en livskraftig laxstam måste vi hitta ett smartare sätt att nyttja resursen på. Laxens värde är betydligt högre när den fångas i en älv jämfört med när den fångas i Östersjön. Vi hoppas kunna hitta ett sätt där yrkesfisket och sportfisket i en framtid kan samexistera med hållbara fångstnivåer som bygger på forskning, säger Ola Söderdahl, platschef Mörrums Kronolaxfiske.

Måndagen den 25 mars samlar därför Sveaskog ett dussintal föreläsare på temat ”Östersjölaxen – en nationell resurs”, däribland H.M.K. Carl XVI Gustaf och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Se deltagarförteckning och program här bredvid.

För mer information: