Så ska Ola få ännu fler att fiska i Mörrum

Så ska Ola få ännu fler att fiska i Mörrum

Efter två månader som platschef för Mörrums Kronolaxfiske börjar Ola Söderdahl bli varm i kläderna. En studieresa till Danmark nyligen gav Ola och hans kollegor ännu fler idéer till hur ett av världens mest kända turistmål för laxfiske kan bli ännu bättre.

Nyheter | 2013-03-06

Mars är en hektisk månad för de anställda vid Mörrums Kronolaxfiske. Premiärfisket infaller i år på långfredagen 29 mars och antalet besökare beräknas bli ännu fler än vanligt.

Platschef Ola Söderdahl har många tankar kring hur Mörrums Kronolaxfiske kan bli ännu mer attraktivt för både långväga turister och människor som bor i närområdet.

– Jag har ett tydligt uppdrag och det är att utveckla och förbättra ett av världens bästa fiskevatten. Jag kan konstatera att vi är otroligt skickliga på fiskeförvaltning. Nu ska vi jobba hårt för att nå fler kundgrupper och bli mer kända både lokalt och internationellt.

En av de största utmaningarna just nu är att se till att fler barn, ungdomar och kvinnor blir intresserade av att fiska lax och havsöring.

– Våra besökare är just nu en homogen grupp, det är mest män över fyrtio år som kommer hit för att fiska. Det är alltså en stor del av världsmarknaden som ännu inte känner till oss. Just nu utvecklar vi en strategi för att nå fler kvinnor och fler unga. Konkret så har vi redan skapat ett weekendpaket för kvinnor. Vi sponsrar också ungdomar i lokala fiskeklubbar med bland annat fiskekort. Men det är bara början, det finns mycket mer som vi ska göra framöver, säger Ola Söderdahl.

Den andra stora utmaningen handlar om att utveckla besöksnäringen i närområdet.

– Varje år besöker en kvarts miljon människor området vid "Laxens hus" i Mörrum. Vår utmaning är att få fler av dem att besöka oss. Vi kan visa upp en intressant utställning om fiske och områdets historia. Vi kan också visa upp fler delar av fisket och den forskning som bedrivs här, bland annat hur vi håvar avelsfisk.

Nyligen reste Ola Söderdahl och hans kollegor till Danmark och Tyskland för att se hur andra länder arbetar med fisketurism. Fiskeanläggningen ”Fyns Laksefisk" och en laxtrappa i centrala Odense var två av besöksmålen.

Ola Söderdahl berättar:

– Odenseån rinner genom centrala Odense. Här kan turister och lokalbefolkning promenera längs ån på vägar och broar, njuta av det forsande vattnet och se havsöringarna i laxtrappan. En arkitektoniskt väldigt fin lösning som finansierades av både kommunen och staten. I Sverige kan vi verkligen ta intryck av hur vi kan visa upp vår fantastiska fiskerinäring och forskning för fler. 

Våren 2013 vid Mörrums Kronolaxfiske

  • 25 mars – seminarie om Laxen och sportfiske med många gäster. Bland annat Eskil Erlandsson och Carl XVI Gustaf.
  • 29 mars – fiskepremiär. Tusentals gäster från ett tiotal länder besöker Mörrums Kronolaxfiske
  • Mitten av maj – första blanklaxfisket i Mörrum.