Slutspurt inför invigningen av ny ekopark

Slutspurt inför invigningen av ny ekopark

På torsdag invigs Ekopark Tranuberget i norra Dalarna. Ett 70-tal gäster ska då guidas genom den vilda, steniga ekoparken.

Nyheter | 2013-09-24

- Läget är under kontroll, försäkrar Anders Almäng, skogsskötselchef på Sveaskog, och tillägger:
- Det är den 31:a ekoparken som invigs så det finns en rutin för hur det ska gå till. Vi har varit ute och provat rundan som vi ska visa gästerna, så det ska nog flyta på.

Den stenrika ekoparken

Ekopark Tranuberget kallas även för "Den stenrika ekoparken". Dels är den rik på sten, inte minst vackert röd dalasandsten, dels innehåller den områden med grönsten som gör marken rik.

Men här finns också flacka tallhedar som är mjuka att gå på, där man kan plocka lingon.

Att området valdes ut till den exklusiva skaran av ekoparker beror på att det finns stora områden med gammelskog, där man kan vandra långt utan att stöta på några spår av civilisationen. Här är det större chans att möta en lavskrika än en människa. Lavskrikorna är sociala fåglar som trivs i gammal, hänglavsrik skog, där de kan gömma sina vinterförråd i lavhärvorna.

- I ekoparken finns ett stort antal speciella fåglar, djur och växter som trivs i gammal skog. Dessutom är det ett vackert område med böljande berg och glittrande vatten mellan dem. Från bergens toppar kan man blicka ut över fjällvärlden och ända in i Norge, berättar Anders Almäng.

Kulning och kebab

Själva invigningen kommer att ske på en ås med utsikt över Långfjällets naturreservat och Storvätteshågna, Dalarnas högsta punkt. Där kommer Stig-Åke Svensson, enhetschef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet i Dalarna, att avtäcka en likadan stenbänk som de som finns i de andra ekoparkerna. Gästerna kommer också att få uppleva riktiga gammeltallar, flottningsrester, kulning, fiolspel och renskavskebab till lunch.

Det kan inte gå fel, tror Anders Almäng. Det enda han är lite nervös för är snöglopp, som mycket väl kan komma i trakten i slutet av september.

- Men jag hoppas på sol, vindstilla och höstfärger. Då kan det bli en otroligt fin dag, avslutar han.

Bilder från ekoparken

För mer information:

Anders Almäng

Anders Almäng

Resultatområdeschef Södra Norrland