Syskon med passion för skogen

Syskon med passion för skogen

En av de första riktigt varma vårdagarna får de äntligen sin skogsbruksplan, syskonen Kicki Wennerberg och Anders Ljungberg på Mellangården i Östergötland. Virkesköparen Anders Rydell på Sveaskog lämnar över den.
– Skönt att samarbeta med någon vi litar på som har ett stort team i ryggen, säger Anders Ljungberg.

Nyheter | 2013-05-02

Kicki Wennerberg och Anders Ljungberg äger tillsammans 120 hektar skog i Kindabygden i södra Östergötland. Skogen har brukats av familjen i flera generationer. Båda arbetar på annat håll, Kicki i Linköping och Anders i Stockholm. Sedan i vintras bor Anders permanent i mangårdsbyggnaden uppe på en kulle, medan Kicki har sitt fritidsboende i en stuga nedanför. Anders driver också jordbruket, mest slåttervall, och hyr ut hästboxar i den renoverade gamla ladugården. Där kommer höet väl till pass.

Vill ha kvar skogen

Syskonen ser skogen som något de förvaltar för framtiden.

– Den ingår ju i helheten och hänger ihop med gården, som var vår mors föräldrahem. Vi vill att det ska förbli skog här och inte något annat. Man vet aldrig, om någon annan skulle köpa marken kanske den rätt som det är förvandlas till villaområde, förklarar Kicki Wennerberg.

Vi sitter i solen på altanen och dricker kaffe. Det pågår ett intensivt kvittrande i de ännu kala träden, och nedanför kullen ser vi ett par flickor träna en häst på gårdens ridbana. Lite längre bort glider regionaltåget Kustpilen förbi på väg från Linköping till Kalmar.

Bra och nära kontakt

Syskonens kontakt med Sveaskog är rätt ny, men sin virkesköpare känner de sedan tidigare.

Anders Rydell arbetar egentligen lite längre söderut, men eftersom han funnits med i bilden några år följde Kicki och Anders med när han började arbeta för Sveaskog.

– Vi känner att vi har en bra och nära kontakt med vår virkesköpare Anders Rydell, säger Anders Ljungberg. Det är skönt att ha någon som vi litar på och som har ett stort team bakom sig med bra logistik.

Anders Rydell gillar att jobba nära markägaren:

– Det är så vi gör. Det är roligt att följa utvecklingen på skiftena över tid när markägarna och jag har en ömsesidigt ansvarsfull kontakt.

Planerar tillsammans

Hur är det då att äga skog ihop med ett syskon? Det går bra, tycker Kicki:

– Vi ringer varandra, planerar och går ut tillsammans och tittar. När jag var här som barn tyckte jag det var roligt att hjälpa till på gården, och jag är fortfarande intresserad.

För nära 20 år sedan var de ute och planterade tillsammans. Nu ser de resultatet. De beskriver det som fantastiskt att kunna gå i sin egen skog och se hur små plantor blivit stora träd.

Solen värmer så att kakorna nästan smälter. Det är dags att ge sig ut i själva samtalsämnet. På en skumpig skogsbilväg kommer vi till ett område med blandlövskog som just gallrats. Anders Rydell från Sveaskog är mycket nöjd med entreprenörens varsamma arbete. Vi ser att maskinföraren varit noga med att lägga ut toppar, grenar och kvistar längs sin väg för att skona marken från att köras sönder.

Vad händer härnäst i Mellangårdens skog?

– Vi har en yta som ska planteras, berättar Anders Ljungberg. Vår ambition är att göra det utan markberedning. Kanske planterar vi på egen hand, kanske inte. En annan bit med vindfällen bör också planteras.

Anders säger att om man inte tar hjälp med skogen, så är det lätt hänt att man försummar den för annat som är mer akut. Kicki tycker att det är svårt att hinna med allt själv, och hennes bror replikerar att han vill ha tid också för andra intressen.

Ska de till skogsmässan Elmia Wood? Kicki har inte tid och Anders är tveksam:

– Det är nog farligt för mig, det kan bli dyrt. Jag drömmer nämligen om en egen skogshuggarvagn.