Ungdomar om sommarjobbet på Sveaskog

Ungdomar om sommarjobbet på Sveaskog

Fyrtio ungdomar har sommarjobbat på Sveaskog i sommar. En erfarenhet som kan betyda mycket när man ska ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.

Nyheter | 2013-08-13

– Jag tänka mig att jobba i skogen i framtiden. Nu vet jag mer om vilka olika yrken det finns inom skogen, säger Felicia Alfredsson, 16 år, som jobbar sin sista vecka i skogarna runt småländska Vimmerby.

Den här sommaren har sammanlagt fyrtio ungdomar arbetat på Sveaskog över hela landet.

I södra Sverige har en grupp med sju ungdomar, 15-18 år, arbetat i skogarna runt Vimmerby i Småland.

Jonathan Nyeland är 15 år och börjar i nionde klass i slutet av augusti. Han jagar på fritiden och är van vid att vistas i skogen. Under de veckor han sommarjobbat har han bland annat fått plantera tall- och granplantor, göra rent vägskyltar, röja buskar och snår vid badplatser och vara med och röja vid skogsvägar som börjar växa igen.

– Det har varit omväxlande och roligt. Jag har lärt mig vad naturvårdsarbete innebär: att se till att vissa träd inte tar över och så. Det var också spännande att besöka Ekopark Omberg och se hur de fått fram ekarna där. Jag kan tänka mig att jobba som planerare eller som skördarförare när jag har pluggat klart. Eller rörmokare, jag har inte bestämt mig ännu, säger Jonathan Nyeland.

Ulf Allvin är skogsskötselledare i södra Sverige på Sveaskog. Han tycker det är viktigt att ungdomar har en chans att få sommarjobba i Sverige.

– Jag tror att vi på Sveaskog väcker ett intresse för skogsnäringen hos de ungdomar som sommarjobbar hos oss – och så hoppas jag vi bidrar lite till att öka jämställdheten och mångfalden inom skogsbruket. Den här sommaren anställde vi fyra tjejer och tre killar i vår grupp, här i Vimmerby. 


Foto: Ulf Alvin. Från vänster ser vi sommarjobbarna Elin Widén, Rebecka Wigstrand, Felicia Alfredsson, Joakim Jacobsson, Cornelia Tengvall, Josef Stensson samt ledarna för gänget Bo Johansson och Tommy Johansson samt sommarjobbaren Jonathan Nyeland.

Men även ur ett arbetsmarknadsperspektiv är sommarjobben viktiga, menar Ulf Allvin:

– Det är väldigt viktigt att det finns sommarjobb, för många är det en första kontakt med arbetsmarknaden. Ungdomarna får söka jobben på samma sätt som alla andra som söker lediga tjänster hos oss med CV och personliga brev som de laddar upp i vårt webbaserade rekryteringssystem.

Ulf Allvin funderar en stund och lägger sedan till:

– I slutet av sommaren gör vi en enkätundersökning med ungdomarna, för att se vad de tycker fungerat bra och vad som kan bli bättre med sommarjobbet. Enkäten brukar visa att viktigast för dem är nog ändå, att tjäna sina första, egna pengar.