Snart är det dags för COP21, Förenta Nationernas klimatkonferens i Paris. Men för Anna Lindstedt, Sveriges klimatambassadör sedan den 1 september 2011, innebär det egentligen inte någon skillnad arbetsmässigt. Hennes fokus ligger av naturliga skäl ständigt på miljöfrågan.
– Vi har ju klimatmöten varje år och dessemellan är det förhandlingar, så detta är ett arbete som pågår hela tiden, konstaterar hon.
Laddad stämning
På hennes visitkort står det ”chefsförhandlare för Sverige i de internationella klimatförhandlingarna” och som förhandlare har hon stor erfarenhet efter sin 25-åriga karriär som diplomat, och där hon som ambassadör i Mexiko började engagera sig i klimatfrågan.
– Det kan bli laddad stämning på de här konferenserna. De flesta av dem som deltar på konferenserna är experter, jag kan önska att fler skulle ha diplomatbakgrund, eftersom det underlättar när det gäller att hitta kompromisser.
Sverige föregångsland
Ända sedan Sverige 1972 tog initiativ till den första miljökonferensen i Stockholm har Sverige varit något av ett föregångsland på miljöområdet.
– Visst, Sveriges utsläpp är väldigt små internationellt sett, men det är viktigt att vi fortsätter att vara ett föredöme, och att vi framför allt delar med oss av våra erfarenheter och vår kunskap. Vi ska fortsätta att hålla en hög nivå både internationellt och nationellt.
Hon är noga med att poängtera att det inte enbart är en börda att arbeta klimatvänligt.
– Det finns ju enorma fördelar och vinster. Energieffektivitet, till exempel, ger stora möjligheter. Också på arbetsmarknaden öppnar sig flera möjligheter och rent ekonomiskt finns det också fördelar.
Skogen en resurs
Skogen är en av Sveriges största resurser, och något som Anna Lindstedt vill lyfta fram.
– Skogen är värdefull av många skäl. Dels är den av tradition en källa för rekreation här i Sverige, men den spelar naturligtvis också stor roll för vår ekonomi.
Eftersom skogen binder koldioxid är det viktigt att avverka med eftertanke. Men vad många kanske inte tänker på är att skogen fortsätter att vara en resurs på flera plan även efter att den har avverkats.
– Att bygga hus i trä kräver mindre energi än att bygga hus i andra material. Dessutom fortsätter skogen att binda koldioxid även efter att skogen har avverkats och blivit plankor, säger Anna Lindstedt.