Denna sida använder cookies

Cookies behövs för att sidan ska fungera på ett bra sätt. Cookies optimerar sidans funktionalitet, anpassar sidan efter besökarens val och intressen, cookies används för analys av hur besökare använder sidan, för statistik och för marknadsföring anpassad efter dina intressen.

Sveaskog kan komma att dela informationen med tredjepartsannonsörer. 

För att läsa mer om hur cookies används eller hur man stänger av cookies klicka här.

Genom att klicka på rutan Godkänn och fortsätt accepterar du användandet av cookies.

Fröförädling in action.

Så går fröförädlingen till under året

Varje år skördar Svenska Skogsplantor runt en halv miljard frön i en process som varierar under året. Merparten går till de egna plantskolorna eller används av Sveaskog för direktsådd.

Nyheter | 2016-12-06

– Många som kommer hit och besöker oss blir förvånade. Man har inte kopplat att fröna kommer från en kotte, på samma sätt som en del inte tänker på att mjölken kommer från en ko, säger Svenska Skogsplantors fröchef Finnvid Prescher och ler.

På fröstationen i småländska Lagan, strax norr om Ljungby, tar man emot kottar från de 110 egna fröplantagerna runt om i landet. Till 95 procent handlar det om gran och tall, men i södra Sverige finns också plantager för bland annat björk, bok, ek, lärk och klibbal.

Långsiktig verksamhet

Själva fröförädlingsprocessen börjar hos Skogforsk, som korsar frön och väljer ut det bästa materialet. Vad som är bäst varierar mellan olika delar av landet.

– För gran finns nio zoner och för tall 20 och man måste ha minst en plantage per växtzon. Efter att man anlagt en plantage måste man vänta 10-15 år innan man kan plocka kottar – så det är en väldigt långsiktig verksamhet, säger Finnvid Prescher.

Från frö till planta

Fröstationen i Lagan står för ungefär 60 procent av fröproduktionen i Sverige. Processen varierar efter säsong och börjar med gödsling och grässlåtter på våren och sommaren. I oktober-november är det dags för skörd. Då plockas kottarna på fröplantager från Tomelilla i söder till Boden i norr och skickas till fröstationen i Lagan. På fröstationen börjar man med att värma upp kottarna, så att fröna kan skakas ut.

– För att inte fröna ska ta skada måste temperaturen ligga på 50-52 grader för tall och gran. Sedan följer olika rensningssteg där vi rensar med såll och luft för att få bort tomma frön och andra rester. Efter det rensar vi med vatten i olika fraktioner och därefter är det dags för torkning igen. När det är färdigt ska fukthalten ligga på maximalt 6 procent, annars kan fröna spricka när vi fryser ner dem för lagring, berättar Finnvid Prescher.

Processen med att rensa, torka, frysa ner och lagra fröna pågår hela vintern.

– Varje steg är oerhört viktigt för att kunna säkerställa kvaliteten. Såningsmaskinerna är väldigt känsliga så fröna måste vara hundra procent skräpfria och grobarheten måste vara hög så att varje frö resulterar i en planta, säger Finnvid Prescher.

Väderkänsliga granknoppar

Kvaliteten påverkas också av vädret. Det bästa är en svensk normalsommar utan extrema temperaturer och med lagom mycket regn. Men sista halvan av juni och första i juli får det gärna vara varmt och torrt. Det är nämligen då som granen bestämmer om dess knoppar ska omvandlas till blommor och därefter kottar året därpå. I praktiken innebär det en blomning vart sjunde till tionde år. Därför måste fröna samlas in och sparas så att de räcker tio år framåt.

– Granens knoppar kan antingen omvandlas till kottar eller nya skott. Normalfallet är skott. Men om det blir torrt och varmt känner granen att den riskerar att dö och vill sprida sina gener vidare – och då blir det kottar, berättar Finnvid Prescher. ​​

För mer information: