Bra tid att investera i en skogsfastighet

Bra tid att investera i en skogsfastighet

Ett 10-tal skogsfastigheter finns nu till salu från Västerås till Pajala. Sören Åhlund, fastighetsansvarig på Sveaskog, svarar på några frågor om de aktuella objekten.

Nyheter | 2017-09-13

Varför säljer Sveaskog skogsfastigheter?

– Vi har ett uppdrag från vår ägare, staten, att sälja tio procent av den areal vi hade 2002. Syftet med uppdraget är att stärka det enskilda skogsbruket, framförallt i glesbygd. Att köpa en skogsfastighet kan innebära möjlighet att bo kvar i en byggd där det skulle vara svårt att livnära sig på annat sätt. Om någon utifrån köper skogsmark och flyttar till bygden för att driva verksamhet kan det också ha positiv inverkan på utvecklingen i glesbygd. Vi har kommit ganska långt med uppdraget och nu återstår bara 1,8 procent, så det gäller att passa på.

Vilken typ av fastigheter säljer ni?

– Både små och stora. Av de som vi har ute till försäljning just nu är den minsta på 69 hektar i närheten av Västerås och den största är cirka 1000 hektar i Arvidsjaur. Värdet på skogsfastigheten styrs av marknaden, det vill säga tillgång och efterfrågan, geografiskt läge och skogens produktionsförmåga – hur fort den växter helt enkelt. De fastigheter vi säljer nu är värderade till mellan två och 16 miljoner kronor. 

Hur utvecklas skogsfastighetsmarknaden?

– Den här marknaden är väldigt stabil. Färsk statistik från LRF visar att skogsmarkspriserna har ökat i hela landet det här året. Genomsnittet ligger på drygt 500 kronor per kvadratmeter. Prisuppgången har varit stabil i södra Sverige under flera år medan den har legat mer stilla i norr. Men nu är trenden uppåtgående även i norra Sverige. Idag understiger dessutom låneräntan skogens tillväxt i procent i många fall och det gör också att många ser skogsfastigheter som en trygg investering just nu.

För mer information

Sören Åhlund

Sören Åhlund

Fastighetsansvarig

Till salu just nu