Johanna Borgenstål vann första Spiranpriset för sina kläder av papper

Spiranpriset är ett nyinstiftat pris som premierar hållbarhetsarbete. Årets vinnare blev Johanna Borgenstål för sina kläder i papper, så kallad kraftliner. Priset delades ut under konferensen BIOBASE i Piteå, där Sveaskog var medarrangör.

Nyheter | 2017-11-27

Sparbanken Nords vd, Gunnar Eikeland, tillsammans med vinnaren Johanna Borgenstål och modellen Klara Degerman.

Priset delades ut efter en modevisning med modeller från universitetets danslärarutbildning som visade kreationer skapade av kraftliner.

Sammanlagt tävlade tio modeskapare som fått coachning av den kända svenska modeskaparen Bea Szenfeld som själv skapar kläder i papper åt popartister såsom Björk och Lady Gaga. Bea Szenfeld satt också i juryn för Spiranpriset 2017 tillsammans med bland andra Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket och Pauline Ström Gunnér, hållbarhetschef på Swedish Fashon Council.

"Papper är ett magiskt material"

– Jag är så imponerad av skapelserna och hantverket. Det är så härligt att se hur alla har tagit sig an detta uppdrag. Papper är ett magiskt material, om man vet hur man ska och kan hantera det. Jag blir mäkta imponerad och inspirerad av att se alla bidrag, säger Bea Szenfeld.

Vinnaren har tidigare skapat en rad kläder i tapet, men aldrig i kraftliner.

– Jag är stolt över att ha fått vara med och visste inte ens att det var en tävling. Det kom som en extra grej, säger Johanna Borgenstål, som bor i Backträsk utanför Piteå och framför allt arbetar med konst.

Biobaserat mode är framtiden

Tony Smurfit, vd på Smurfit Kappa group var lika imponerad som de övriga i juryn och såg möjligheter till ett nytt produktsegment för kraftliner.

Pauline Ström Gunnér, hållbarhetschef Swedish Fashon Council hade under BIOBASE invigning lärt sig av Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, att textilindustrin är den näst mest nedsmutsande industrin efter oljeindustrin.

– Som en del av problemet, måste vi även vara en del av lösningen. Det är därför biobaserat mode kan spela en så viktig roll för att bli mer hållbar, säger hon.

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket, flikade in att modeindustrin blir en alltid viktigare exportindustri för Sverige och hon gladdes åt detta samarbete mellan mode- och pappersindustrin.

Bea Szenfeld, modeskapare; Pauline Ström Gunnér, hållbarhetschef på Swedish Fashion Council och Lars Henriksson, chef för produktutveckling på Smurfit Kappa.​

Uppvisning i hållbarhet

Det är Sparbanken Nord som tillsammans med Piteå Science Park instiftat Spiranpriset, för hållbarhetsarbete som ska inspirera till miljötänk och cirkulär ekonomi. Årets tema var mode. Gunnar Eikeland, vd på Sparbanken Nord, berättar att det var en lite galen idé de hade när de startade tanken på detta.

– Men när vi ser resultatet är det fantastiskt. Det är ett fantastiskt jobb alla designers utfört. Jag är stolt över att vi kan dela ut ett pris för denna uppvisning i hållbarhet, säger han. 

 

Vinnarkreationen. Foto: Maria Fäldt.

Motiveringen lyder:

The winner has created a beautifully, well-worked and sculptured uniform using several different techniques, maximizing the use and the versatility of the material.

The garments can be worn by the androgynous target group and contain both symbolic, esthetic and thought through details with inspiration from the environmental warrior from the future.

With clear inspiration from circularity as well as raising the question about eternity, the symbolism of the look has many dimensions the winner is : Johanna Borgenstål with the garment "Eternal? Not!".

Läs mer om BIOBASE