Denna sida använder cookies

Cookies behövs för att sidan ska fungera på ett bra sätt. Cookies optimerar sidans funktionalitet, anpassar sidan efter besökarens val och intressen, cookies används för analys av hur besökare använder sidan, för statistik och för marknadsföring anpassad efter dina intressen.

Sveaskog kan komma att dela informationen med tredjepartsannonsörer. 

För att läsa mer om hur cookies används eller hur man stänger av cookies klicka här.

Genom att klicka på rutan Godkänn och fortsätt accepterar du användandet av cookies.

Björkstammar

Skogen i en flaska

Med träd som smaksättare tar Jiri och Helena Holasek fram prisvinnande likörer och spritsorter. Möt paret som tar den svenska skogen till barer och stjärnkrogar.

Nyheter | 2020-06-17

En av de starkaste trenderna inom mat- och dryckesvärlden är foraging, det vill säga att ta vara på vilda, ätbara växter som finns i ens närhet. Företeelsen är en självklar förlängning av det stadigt växande intresset för hållbar och närproducerad mat och dryck. Idag är det regel snarare än undantag att stjärnkrogar lagar mat på det som är i säsong och använder lokala råvaror, gärna från skogen. 

Jiri och Helena Holasek är två skogsägare som har tagit fasta på trenden och bedriver en lite annorlunda typ av skogsbruk. Sedan några år tillbaka fokuserar de helt och hållet på skogens råvaror. Av sav, löv och skott tillverkar de likörer, spritsorter och smaksirap. Produkterna används på stjärnkrogar och cocktailbarer runtom i landet.

Det hela började med en dröm om ett annat liv.
– Vi drev restaurang i Stockholm i många år. För tjugo år sedan såg vi av en slump en annons om en skogsfastighet med 25 hektar mark i Havsjö i Småland. Under visningen kände vi båda två att vi skulle ångra oss resten av våra liv om vi inte köpte skogsfastigheten, säger Jiri Holasek.

Jiri och Helena Holasek

De lämnade storstaden för skogslivet och de kommande åren byggde de upp en konferens- och restaurangverksamhet i de småländska skogarna, Havsjö Konferens & Fiske.

– Tanken på att jobba med det vi hade i skogen växte fram. Vi kokade buljong på
älgben, gjorde sylt och marmelad på vilda växter och odlade fisk, säger Jiri Holasek.

I samma veva började Jiri experimentera med att producera sprit gjord på träd. Konceptet blev så framgångsrikt att paret numera har stängt ner restaurangdelen och nästan helt fokuserar på att ta fram alkoholhaltiga drycker. Idag säljer de sina produkter under namnet Jonas Bronck’s spirit. En av de allra första dryckerna som Jiri tog fram är fortfarande bland de mest populära: en akvavit som görs på björk.

– Vi plockar de unga björklöven på våren. I tolv månader får de sedan mogna i ett vetedestillat som vi har smaksatt med björksav. Resultatet blir en akvavit som påminner om smaken av björkris en varm sommardag. Eftersom vi inte använder några kemiska smaksättare blir smakerna väldigt rena, säger Jiri Holasek.

Produktportföljen utökas hela tiden och ett av de senaste tillskotten är en granlikör som får sin smak av de C-vitaminrika granskotten. Till likören går det åt enorma mängder skott, runt 700 liter, som plockas för hand.

– När vi tog fram likören fick vi prova oss fram en del; det var inte helt enkelt att få till det. Granskott reagerar med alkohol och kan ge en terpentinsmak. Det tog ett tag innan vi fick fram den där doften och smaken av nysågat timmer som vi ville uppnå, säger Jiri Holasek.

Försäljningen har fått en extra skjuts tack vare namnet som pryder flaskorna: Jonas Bronck. Namnet tillhör den smålänning som på 1600-talet utvandrade till Amerika och så småningom tros ha givit namn åt en stadsdel i New York. Den förmögna sjökaptenen köpte ett stort markområde som blev känt som Bronck’s Land och så småningom bara The Bronx. Jonas Bronck föddes i byn Komstad, bara några kilometer från Jiris och Helenas skogsmarker.

– Eftersom vi är ”grannar” tyckte vi att det var passande att döpa våra produkter efter Bronck. I förpackningarna till akvaviten finns en lapp med Jonas Broncks signatur som är tagen från köpedokumentet som upprättades när han köpte marken i New York från ursprungsbefolkningen, säger Jiri Holasek.   

Fakta

  • Sprit- och likörsorterna från Jonas Bronck’s spirit görs på råvaror som plockas från marker i Havsjö i Småland, strax utanför Komstad. 
  • På International Wine & Spirit Competition, ”VM” för vin och sprit, tilldelades björkspriten en bronsmedalj i kategorin ”smaksatt vetedestillat”. Spriten och likörerna har också använts flitigt de senaste åren i bartendertävlingar.

GRAN MARTINI

3 cl Jonas Broncks granlikör

3 cl Svensk gin, t.ex Hwen, Härnö eller G-Gin

Serveras i martiniglas med stor isbit och eventuellt en liten grankvist.

 

BIRCH & TONIC

4 cl Jonas Broncks spirit

2 cl JB björklikör eller björksirap

En god tonic

Serveras med några rejäla isbitar.