Sveaskog bjuder in till äventyr med bredd

Under sommaren och hösten blir det äventyr i Sveaskogs 17 ekoparker i Västerbotten och Norrbotten. Med hjälp av 34 personer/team vill Sveaskog synliggöra övre Norrlands stora skogar.  

Intresset för att delta har varit enormt och bland de utvalda äventyrarna återfinns nybörjare, olympiamästare, kompisgäng, småbarnsfamiljer, kompositörer, unga idrottstalanger, proffsäventyrare med flera.  

Äventyren kommer genomföras under sommaren och hösten 2022. Deltagarna tar sig från punkt a till punkt b i en utvald ekopark, enligt en förutbestämd rutt som de tagit ut på egen hand. I flera fall har Sveaskogs lokala medarbetare hjälp till i planeringen.  Äventyren kan vara till fots, på vatten eller på cykel eller genom en kombination av dessa.  Under äventyren kommer deltagarna få i uppdrag att dokumentera sina upplevelser, erfarenheter och tankar i text, bild och video.    

Skidskytten och OS-guldmedaljören Björn Ferry och armbrytarmästaren Heidi Andersson var först ut i Äventyr Ekopark när de i midsommarhelgen korsade Ekopark Jovan och bland annat dokumenterade häckande tretåig hackspett och fina så kallade brandljud.  

Ta del av Björn Ferrys och Heidi Anderssons äventyr här

Bland övriga deltagare finns en musiklärare och operasångare från Lycksele som ska korsa Ekopark Käringberget tillsammans med sina kompisar, en familj som med en 1,5-åring ska korsa Karhuvaara utanför Gällivare och ett kvinnligt kompisgäng från Övertorneå ska ta sig an Rautiorova.  

- Som ni ser är det en fantastisk bredd bland de anmälda, vilket är väldigt kul. Det är lätt att den här typen av arrangemang bara drar till sig en viss typ av karaktärer, men det känns bra att vi har lyckats få till den här bredden. Den gemensamma nämnaren är intresset för skog och natur, säger Tobias Thomson, kommunikationsansvarig för Sveaskog i Västerbotten och Norrbotten.  

Äventyr Ekopark - här börjar äventyret

Ekoparker är större sammanhängande skogslandskap där Sveaskog kombinerar naturvård och skogsbruk i liten skala. Sveaskog har idag 37 ekoparker över hela landet – från gränsområdet mellan Skåne och Blekinge upp till nordligaste Norrbotten. De mest kända är Omberg och Böda men den som vill slippa trängas ska bege sig till Tjadnes-Nimtek i Arjeplog eller Karhuvaara i Gällivare, som breder ut sig över 20 000 hektar vardera.  

Läs mer om Sveaskogs ekoparker

Kontakta oss om du har frågor eller vill komma i kontakt med några av våra äventyrare 

Tobias Thomson, Kommunikationsansvarig, Sveaskog Västerbotten & Norrbotten 

070-636 29 31 eller tobias.thomson@sveaskog.se