Naturvård
En ekopark innebär inte bara skydd, utan också restaurering av naturvärden. En stor satsning i Ekopark Galhammar är att öka andelen lövträd.
En ekopark innebär inte bara skydd, utan också restaurering av naturvärden. En stor satsning i Ekopark Galhammar är att öka andelen lövträd.
De senaste hundra åren har lövträden blivit allt färre i hela Sverige och många arter knutna till löv riskerar att minska eller försvinna helt. En del av dessa har fått en fristad i ekoparken. För att ge dem utrymme att leva vidare och sprida sig kommer Sveaskog att plocka ut gran i vissa delar där den hotar att skugga bort lövträden. Vi kommer också att skapa nya lövskogar, bland annat genom naturvårdsbränningar.
I ekoparkens urskogslika områden, eller de som ska bli urskogslika, är den bästa skötseln att låta skogen sköta sig själv. I takt med att träd åldras och faller blir skogen alltmer värdefull för de många undanträngda arter som är beroende av orördhet, stabilitet och död ved. Punktvisa åtgärder kan förekomma, exempelvis att fälla granar som hotar att kväva gamla tallar eller lövträd.
I det ursprungliga landskapet brann en vanlig skog ungefär vart hundrade år och många djur och växter är anpassade efter eldens återkommande störningar. När människor lärde sig att släcka bränder effektivt på 1800-talet innebar det en dramatisk förändring av barrskogarnas ekosystem. För att bevara det brandpräglade landskapet och de brandberoende arterna genomför Sveaskog numera kontrollerade naturvårdsbränder. Det kommer att göras på några platser i ekoparken, framför allt i tallskogar.
Skogarna i Ekopark Galhammar har dikats relativt sparsamt. Sveaskog kommer att återställa några lämpliga dikade sumpskogar till sina naturliga vattennivåer och flöden. På så sätt återskapas en värdefull skogstyp där många specialiserade arter kan leva.
Skogsbestånd som inte används för bevarande eller restaurering och som saknar egentliga naturvärden kommer att användas för skogsproduktion. Vid gallringar och föryngringsavverkningar i dessa skogar lämnar Sveaskog generell eller förstärkt naturhänsyn, vilket innebär att minst 10 procent och högst 40 procent av arealen undantas från skogsbruk. Det kan handla om att lämna kvar gamla träd eller kantzoner mot myrar och vattendrag.
Nya fröträdställningar och skärmar kommer att användas som en föryngringsmetod i produktionsskogarna. På avdelningar som är lämpliga för självföryngring lämnas en tät fröträdställning som sedan kan glesas ut efter godkänd föryngring.