Effekt 20
Naturvård och skogsbruk är långsiktiga och långsamma processer som kräver uthållighet och att man utvärderar sina insatser. Sedan 2009 bedriver Sveaskog Effekt 20 – ett 25-årigt utvärderingsprojekt med syftet att långsiktigt mäta och utvärdera företagets naturvårdsinsatser vetenskapligt.
Effekt 20, som löper från 2009 till 2033, består av två huvudspår; det ena är en fågelinventering och det andra en insektsinsamling och artbestämning.
Insektsinventeringen görs i tre år i rad, sedan görs ett uppehåll i sju år innan inventeringen åter löper under en treårsperiod. Fågelinventeringsdelen av Effekt 20 genomförs under mars och april – vartannat år i norra Sverige och vartannat år i södra Sverige.
Sex ekoparker och fyra referenslandskap ingår i Effekt 20. Referenslandskapen och ekoparkerna ska vara lika varandra skogsmässigt och naturgeografiskt.
Sedan 2020 bedrivs Effekt 20 i samarbete med ett forskarlag från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.
Bilden ovan visar kapning av högstubbar i Ekopark Käringberget inom ramen för forskningsprojektet Effekt 20. Till våren sätts insektsfällor upp på högstubbarna för att se vilka insekter som finns i ekoparken och i referenslandskap utanför ekoparken.
Effekt 20
- Totalt genomförs fågelinventeringar i sex olika ekoparker (Rosfors, Käringberget, Hornslandet, Färna, Omberg och Hornsö) samt insektsinventeringar i fem ekoparker (Rosfors, Käringberget, Hornslandet, Färna och Hornsö).