Kulturhistoria

I ekoparken finns många kulturminnen bevarade, såsom ödetorp, stugor och odlingsminnen, kvarnar, klevar (branta stigar i bergsklyftor), kalkgrottor, skogsjärnvägen med sin linbana, flottleden, och rester från kolning och kvarndrift. Unika miljöer för nutidens besökare att se, uppleva och begrunda.

Ända sedan järnåldern har människor levt på Halle- och Hunneberg. I dag speglas bergs- och slättfolkens möda, tack vare en mängd kulturminnen. 

Tidig befolkning

För omkring 10 000 år sedan var västra Västergötland och Vänern en havsvik. Halle-Hunnebergs kanter stack då upp som atollöar ur havet. Ett par tusen år senare låg Stor-Vänern några meter över havsytan och dess vatten gick cirka 20 meter upp på Halle-Hunnebergs nuvarande sluttningar.

Brons- och järnåldersrösen vittnar om en tidig befolkning. Under 400-talet hade befolkningen vuxit sig relativt stor och de kilometerlånga borgmurarna på Halleberg härstammar från denna tid. Fornborgen är Skandinaviens största och byggdes som skydd i en intensiv folkvandringstid. Den fick stor betydelse under 1400–1600-talen vid danskarnas ihärdiga härjningar.

Gudarnas boning

De dramatiska bergen lockade till myter och sägner. När den nordiska gudatron växte fram var det naturligt för människorna i Tunhemsbygden att förlägga gudarnas boningar till Halle- och Hunneberg.

1351 förklarade Magnus Eriksson bergen för konungspark – eller kronopark som de är än idag. Gustav Vasa gjorde bergen till Konungens djurgård 1539, ett levande skafferi för kött till det kungliga hovet.

Ekoparkens gamla torpmiljöer, med gamla jätteekar och rika ängsmarker, minner om nybyggarnas tillvaro under 1500- och 1600-talet.

Lyssna på berättelser

Har du någonsin funderat på hur livet tedde sig för skogvaktarhustrun i den lilla stugan i början på 1900-talet? Eller vad de små groparna utmejslade i berghällen framför torpet Grålagg betyder? Nu kan du få reda på det, och mycket mer, genom att lyssna på berättelser från ekoparken.

Som resultat av ett samarbete mellan Sveaskog och Västra Tunhems Hembygdsförening finns tolv berättelser om tvillingbergens historia som du kan ladda ner och lyssna på.

Ekens historia på Halle-Hunneberg (1,3Mb) 

Dansen på Ekebacken (1,4Mb) 

Kronojägardottern Anna Magnusson (1,4Mb) 

Älvkvarnar, troll, jättar och småfolk (1,5Mb) 

Backstugusittarna (1,0Mb) 

Mordet på kronojägare Mörk (1,2Mb) 

Torparhustruns händelselösa vardag (1,3Mb) 

Gunnar Kraft berättar om livet på bergen (0,7Mb) 

Älgens historia - kungajakternas begynnelse (1,2Mb) 

Från kronopark till ekopark (1,4Mb) 

Bergens uppkomst (1,5Mb)

Prästeskvaltan (1,7Mb)