Så kör du skoter ansvarsfullt

Även om vintern varit snöfattig i stora delar av Sverige så lockar skoteråkandet allt fler. Ett fantastiskt fordon som skapar en känsla av frihet. Med friheten och skoteråkandet följer också ansvar gentemot skogsnäring, lantbrukare och rennäring.

Tänk dig en vacker vårvinterdag: dagsmeja och en sol som värmer. Att då ge sig ut på skoter är för många förknippat med livsnjuteri. Kanske stannar man och hittar en plats i lä och dricker termoskaffe, kanske borrar man upp ett hål i en istäckt sjö och provar fiskelyckan.

Toppskott förstörs

Oavsett vad man väljer att göra med din skoter är det viktigt att man som skoteråkare visar hänsyn. Varje år förstörs stora mängder plantor när toppskotten körs över av skotrar som framförs utanför markerade leder. På sikt innebär det att återbeskogningen blir sämre på platser där skoteråkning är vanligt.

På sidan skoteralskare.nu finns det bra tips för dig som är skoteråkare och nyttig information om vilket ansvar man har när man kör skoter.

Med det sagt, ha en fantastisk vårvinter.

Så kör du skoter ansvarsfullt

Körning med snöskoter är i grunden tillåten om du är 16 år fyllda och har ett förarbevis eller har svenskt körkort utfärdat före 2000.

Det är förbjudet att köra på skogs- och jordbruksmark om det riskerar att skada terrängen. Det är förbjudet att köra i skogsplanteringar eller ungskog som är lägre än två meter över snötäcket.

Högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen.

Källa: Nationella snöskoterrådet