Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Övervakning

Vi kontrollerar status på Mörrumsån bland annat genom fisketillsyn, insamling av vattenprover och vetenskapliga data.

Fisketillsyn

För att kunna bedriva ett hållbart fiske där risken att utarma fiskbestånden är låg så krävs det att befintliga lagar och regler gällande fisket efterföljs. Därför finns det ett antal fisketillsynspersoner som rör sig längs ån för att kontrollera just detta.

Vattenprover

Varje månad tas det vattenprover på bestämda platser i ån för att hålla koll på vattnets kemiska status. Vattenproverna skickas till SLU för analys.

Insamling av data

Laxen i Östersjön fiskas av både yrkes- och fritidsfiskare i flera olika länder. Därför är det viktigt att ha en långsiktigt hållbar fiskeförvaltning som bygger på vetenskapliga bedömningar av de fiskade beståndens storlek.

För att kunna göra vetenskapliga bedömningar samlar SLU, Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket årligen in data för lax på uppdrag av EU i ett så kallat DCF-ramverk (Data Collection Framework).

I Mörrumsån är det Mörrums Kronolaxfiske som utför datainsamlingen på uppdrag av SLU. Data som samlas in i Mörrumsån är:

  • Antal uppvandrande vuxen fisk
  • Täthet av yngel - lekframgång
  • Antal utvandrande smolt

Institutionen för akvatiska resurser på SLU levererar data till Internationella havsforskningsrådet (ICES) som gör beståndsanalyser och levererar biologiska underlag och råd till EU inför de årliga förhandlingarna om fångstkvoter för Östersjön.