Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Historien bakom Kronolaxfisket

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (vilket innebar att Kronan ägde fiskerätten). Idag förvaltas laxfisket av Sveaskog genom Mörrums Kronolaxfiske.

Det regala fisket
Den tidigaste kända bekräftelsen på kungligt ägande av laxfisket i Mörrumsån hittar vi i den danske kungen Valdemar II.s Jordebok (förteckning över jordegendomar och deras avkastning) daterad år 1231. I Jordeboken anges: "Mørum cum caputra salmonum" vilket betyder ”Mörrum med laxfångst” rakt översatt och skulle kanske med dagens språk skrivas; ”Mörrum och dess laxfångst ingår i Hovstaten”!

Ca 100 år senare, år 1333, pantsatte den danske kungen fisket i Mörrum en tid för att därefter periodvis tillhört ärkebiskopen i Lund.

Genom freden i Roskilde 1658 bekräftades att Sverige erövrat bland annat Blekinge från Danmark vilket drastiskt förändrade förutsättningarna för Kronans laxfiske i Mörrum. Denna ”försvenskningsprocess” resulterade i en avsevärd inskränkning av Kronans fiskerätt i Mörrumsån, bland annat innebar det att Kronolaxfisket begränsades till sträckningen från Grinderna i norr (pool 19) ned till och med Vecklebäcksnoten i söder (pool 15). Vidare så överlät Kronan viss fiskerätt till en del hemman som behövde stöd för ett svagt jordbruk eller för att de tidigare haft arbetsskyldighet vid Kronans fiske.

Kronolaxfisket
Kronans enskilda laxfiske i Mörrumsån var som sagt i äldre tider ibland pantsatt, som den gången 1333, när kungen behövde pengar. I regel var det dock utarrenderat till högstbjudande, normalt på sex år i taget. Det äldsta bevarade arrendekontraktet uppges vara från den 21 november 1645. I detta arrende fick Mats Andersson Kock rätten att på livstid nyttja Kronans laxfiske i Mörrumsån mot en årlig avgift på 200 riksdaler. Han blev därmed inte bara den förste dokumenterade arrendatorn av Mörrums Kronolaxfiske, utan även den siste under dansk tid.

07-06-15 Laxburar Mörrumsån 2.jpg

Arrendatorn av Kronans laxfiske och de jordbruk vilka genom Jorddrevningen 1670 och den följande skattläggningen tillerkänts viss rättighet att fiska lax, måste på ett lämpligt vis dela fångsterna efter de andelar som var och en hade i fisket. Detta skedde varje morgon på gårdstunet mellan laxboden och rökboden i Laxagården. Kronoröken är fö. Mörrums äldsta bevarade rökeri, och Laxagården kan man idag bo i då det är ett av Mörrums Kronolaxfiskets boendealternativ.

Senare så löste Staten in de enskilda laxfiskerätterna på Kronolaxfiskets sträcka av Mörrumsån i skiftet av 1920- och 1930-talen.

I äldre tider användes ljuster för att fånga laxen i Mörrumsån. Efterhand tillkom redskap som laxkar, håv, laxnot, laxgarn. Dessa redskap var i bruk ända fram till mitten av 1960-talet. Numera är allt kommersiellt laxfiske nedlagt, men de gamla fasta fiskeplatserna vid bland annat Kungsforsen och Hönebygget kan fortfarande beskådas. All lax- och öringsfiske utövas idag som sportfiske.

Rekreationsfisket
Under 1900-talets första del gjordes några tappra försök från främst engelsmän att utöva sportfiske i ån. Bland annat så prövade två sportfiskare från England år 1908 att fiska i ån genom dåvarande arrendatorn av Kronolaxfisket Sven Mattsson försorg, vilken tog 10kr per man och dag för fisket inkl. roddare. Men mitt i varma juli var fångstlyckan skral och de for hem efter några veckors nötande utan fångst och sågs aldrig mer vid ån.

1910 gjordes ett nytt test av två andra engelsmän, vilka fick möjlighet att fiska på Susekulls-gårds vatten ovanför Svängsta. De fick lax på fluga! Mycket lax dessutom! Dock blev ägarna rakt av förbannade då de fick veta att engelsmännen krokade av och släppte tillbaka fisken i stället för att lämna dem till gården. Gästerna fick snabbt respass från vidare fiske.

1937 utsågs Gunnar Johansson till Fiskmästare vid det då nyanlagda lax- och öringskläckeriet i Mörrum, som tillkommit i samarbete mellan Domänverket och Fiskeriverkets föregångare; Lantbruksstyrelsens fiskerienhet. 
Under åren 1939–1940, mitt under brinnande världskrig, genomfördes provfiske avseende lämplighet för sportfiske av bland annat den på den tiden erkände sportfiskaren Sven O. Hallman.

Och sedan våren 1941 drivs Mörrums Kronolaxfiske som en ren sportfiskedestination, detta trots att det fanns ett talesätt i gamla Mörrum som sa att åns laxar och öringar inte högg på konstgjorda beten…


Mörrums Kronolaxfiske har med åren vuxit till det som vi idag stolt kan kalla för Sveriges kronjuvel i Sportfiskesammanhang och ett av världens mest välkända vatten för lax- och havsöringsfiske!

Mer information om vår långa och spännande historia finns i vår utställning i Laxens Hus!

Visste du att...

  • Den största spöfångade laxen i Mörrum vägde 26,72 kilo
  • I det tidigare avelsfisket har det tagits en havsöring på över 18 kilo och som står med i Guinness rekordbok som den största fångade öringen
  • Ca 90% av den fångade fisken återutsätts
  • Under en junihelg 1991 landades 121 laxar
  • Mörrums Kronolaxfiske är en utav blekinges största turistdestinationer med ca 250 000 besökare per år