Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Natur- och kulturupplevelser i Käringahejans naturreservat

En guidad vandring på Laxaleden och Sydostleden. Välkommen att följa med till fots genom ett stycke av Blekinges fantastiska natur och historia!

Turen går utmed berömda Mörrumsån på Laxaleden och norrut, från Angölsmåla benstamp, genom reservatets vildmark till Ebbemåla by. Här går vi över till östra sidan av Mörrumsån och vandrar tillbaka på Sydostleden via Hovmansbygd och Härnäs.

Boka här

På vägen möter vi gamla kvarnfundament och andra spillror av en epoks storslagna planer och verksamheter. Vi vandrar utmed ån på den uråldriga sprickdalens bitvis storblockiga branter genom mestadels orörda skogar - platser med gamla träd, ovanliga svampar, lekande laxar, smygande lodjur och grymtande vildsvin.

Guide på turen är Mattias Holmquist, platschef på Mörrums Kronolaxfiske, som berättar om bland annat Angösmåla benstamp, Corlins sågkvarn, Rånmordet på bron i Hovmansbygd samt Laxens fascinerande livscykel och dess utmaningar.

Datum:

lö 2 nov - med sprakande färger utmed ån (alla helgons dag)

sö 1 dec - med frost och glöggfika (1:a advent)

lö 15 feb - med djurspår i snön? (vecka 7)

fr 18 april - med stigen kantad av vitsippor (Långfredagen)

fr 9 maj - med nyutslagen bokskog (vecka 19)

Tid ca: 09.00-14.00 (15.00, beror på gruppen)

Distans: ca 8 km

Svårighetsgrad: Första halvan är kuperad och ojämn stig. Andra halvan är enkel vandring på den gamla banvallen. Du bör kunna vandra 8 km i normaltempo utan svårigheter.

Antal deltagare: 6-12 personer.
Även sällskap (upp till 20 personer), på andra datum, bokas separat via receptionen 0454-501 23.

Ingår i vandringen: Guide och lunch. Kommer du till Mörrum med kollektivtrafik kan vi ordna med skjuts till och från Angölsmåla där vandringen startar och slutar.

Pris/person: 600kr

Tillägg: Önskas boende dagen före och/eller efter vandringen, kan vi erbjuda det från 300kr/person och natt.

Förbehåll och avbokning: Vi förbehåller oss rätten att avboka turen vid ihållande regn, sjukdom eller annan oförutsedd händelse. Vid avbokning återbetalas hela deltagaravgiften (600kr/person).