Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Området

Folk kommer från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva miljön kring ån. Här kan du möta storlaxen utan att själv stå i det strida vattnet och ta del av den historia som gjort Mörrumsån till ett eldorado för fiskeentusiaster världen över.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.

Nuvarande typ av sportfiske startade 1941. Årligen försöker 10 000 tals sportfiskare från många länder att fånga Mörrumsåns lax och havsöringar.

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Årligen lockar området hundratusentals turister från hela världen som vill njuta av den otroliga naturen som finns längs Mörrumsåns dalgång. Vissa tider under året har man också turen att få se när laxarna hoppar i ån.

Längs ån finns flera Naturreservat och hela ån är ett Natura 2000-område. En populär vandringsled som berättar om åns natur och kulturhistoria heter "Laxaleden". Leden är en 30 km lång kulturell vandringsled med Mörrumsån som huvudtema. Leden går mellan Hovmansbygd och Elleholm. Längs leden finns informationstavlor som beskriver historia och kultur längs det fiskrika och kraftfulla vattendraget.

Mer information om Laxaleden hittar du här.