Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Området kring Laxens Hus och Kungsforsen

Folk kommer från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva miljön kring ån. Här kan du möta storlaxen utan att själv stå i det strida vattnet och ta del av den historia som gjort Mörrumsån till ett eldorado för fiskeentusiaster världen över.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Dagens rekreationsfiske startade 1941 då den förste Fiskmästaren på Mörrums Kronolaxfiske, Gunnar Johansson, sköt av startskottet och därmed startade sportfisket på våra sträckor. Årligen försöker tusentals sportfiskare från många olika länder att fånga Mörrumsåns beryktade lax och havsöringar.

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Årligen lockar området hundratusentals turister från hela världen som vill njuta av den otroliga naturen som finns längs Mörrumsåns dalgång. Vissa tider under året har man också turen att få se när laxarna hoppar i ån. Om man utgår från Laxens Hus så finns en fin strövslinga som går runt poolerna 1, 2, 3 och 4, och där man går över ån vid järnvägsbron nedströms Laxens Hus och vid Kungsforsen vid gamla odlingen.


I området kring Laxens Hus/Kungsforsen finns allt från Kronolaxfiskets utställning i Laxens Hus till boendemöjligheter i anrika byggnader, den gamla fiskodlingen som idag är nedlagd, lämningar efter de gamla fasta fiskena i Kungsforsen, sportfiskeshop i Laxens Hus, mm.

Längs ån finns flera Naturreservat och hela ån är ett Natura 2000-område. En populär vandringsled som berättar om åns natur och kulturhistoria heter "Laxaleden".Leden är en 30 km lång kulturell vandringsled med Mörrumsån som huvudtema. Leden går mellan Hovmansbygd i norr och ön Elleholm i söder. Längs leden finns informationstavlor som beskriver historia och kultur längs det fiskrika och kraftfulla vattendraget.

Mer information om Laxaleden hittar du här.

Konferens

Visste du att vi har en fullt utrustad konferenslokal för upp till 20 personer. Vi skräddarsyr paket med möte, aktiviteter, mat och boende.