Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Att fiska under säsongen

Att fiska i Mörrumsån under en fiskesäsong från mars till september innebär stora variationer och förutsättningar för både dig och fisken. Vattenflödet i Mörrumsån kan variera från 100 m³/s till 7 m³/s. Vattentemperaturen varierar även den kraftigt under en fiskesäsong, allt mellan 0 och 25 grader. Faktorerna är många, här får du en vägledning för att lyckas genom hela säsongen

Att fiska mars & april

Förhållanden

Av tradition startar fiskesäsongen i Mörrumsån i slutet av mars. Under mars och april är det ofta höga vattenflöden i ån, allt från ca 100 till 30 m³/s. Vattentemperaturen är låg, allt från ca 0 till 10 grader.

Det är möjligt att fånga lax eller havsöring på alla av Mörrums Kronolaxfikets sträckor under perioden mars och april.

Fiskeutrustning/beten

Att fiska i stora vattenflöden innebär ett du behöver komma ner med ditt bete djupare. Förslagsvis en hel sjunklina ner till sjunk 5–7 eller connect linor där bakdelen är sjunkande och som kopplas till sjunkande spetsar (ex. sjunk bakdel 4 med sjunk 6 spets)

För dig som fiskar med spinn rekommenderas betesvikter ner till 40 gram. Tänk på att val av sjunk densitet på fluglinor och betesvikter varierar beroende på vattenföringen.

Flugor bör var mellan 5-12 cm långa med klara ljusa färger så som rött, silver, guld, gult, orange, rosa, lila med svart eller brun övervinge. För spinnbeten gäller samma längd och färger. Skeddrag med en lång och smal profil samt spinnare är att rekommendera. Val av linor till spinnfiske, nylon 0.35-0.40 mm eller flätad lina 0.20 mm.

Fiskestrategi

När vattenflödena är stora och temperaturen i vattnet är låg gäller det att fiska ditt bete långsamt. Leta upp ett lugnare vatten, fiska gärna med tvärare kast (90 gradig vinkel). Läs vattnet noga och fiska dig nedströms, stå ej kvar på samma plats i mer än 3 kast innan du förflyttar någon meter nedströms.

Övrigt

Tänk på att under denna tid är det kallt både i luft och vatten. Klä dig varmt! 

Att fiska maj & juni

Förhållanden

Under maj och juni varierar vattenflöden från ca 30 till 10 m³/s. Vattentemperatur från ca 8 till 20 grader. Vattenflödet kan sjunka gradvis eller kraftigt under maj månad. Under hela juni månad varierar vattenflödet mina, ca 15 m³/s till 8 m³/s.

Det är möjligt att fånga lax och havsöring på alla av Mörrums Kronolaxfikets sträckor under perioden maj och juni, förutom på Härnäs sträckan. Möjligheten att fånga en lax eller havsöring på Härnäs sträckan finns i början på maj om våren är sen.

Fiskeutrustning/beten

Vattenflöden mellan 30 m³/s och 15 m³/s kan man förslagsvis använda hel sjunklina ner till sjunk 3–4 eller connect linor där bakdelen är sjunkande och som kopplas till sjunkande spetsar (ex. sjunk bakdel intermediate/sjunk 3 med sjunk 3 spets) Vattenflöden mellan 15 m³/s och 10 m³/s har en hel sjunklina spelat ut sin roll. Använd därför connect linor där bakdelen är flytande och som kopplas till sjunkande spetsar (ex. flyt bakdel med intermediate eller ner till sjunk 3 spets)

För dig som fiskar med spinn rekommenderas betesvikter mellan 30 till 10 gram. Tänk på att val av sjunk densitet på fluglinor och betesvikter varierar beroende på vattenföringen.

Flugor bör var mellan 2-8 cm långa. I takt med ökande temperaturer i vattnet och lägre vattenflöden fiskar vi med mindre och mörkare färgtoner i dom beten vi använder. Färger som rött, gult, brunt, svart, koppar, guld med svart eller brun övervinge. För spinnbeten gäller samma längd och färger. Skeddrag med en lång och smal profil samt spinnare är att rekommendera. Val av linor till spinnfiske, nylon 0.35-0.40 mm eller flätad lina 0.20 mm.

Fiskestrategi

När vattenflödet ligger runt ca10 m³/s har vi sämre möjligheter att kunna påverkar betets hastighet. Sök därför platser på våra fiskesträckor där vatten inte blir stillastående/långsamt.

Läs vattnet noga och fiska dig nedströms, stå ej kvar på samma plats i mer än 3 kast innan du förflyttar någon meter nedströms.

Att fiska juli till september

Förhållanden

Från juli till den sista fiskedagen den 30 september varierar vattenflödena från ca 7 till 15 m³/s. Oftast är vattenflödet väldigt stabilt under längre perioder. Vattentemperaturer från ca 13 till 25 grader. Det är möjligt att fånga lax och havsöring på alla av Mörrums Kronolaxfikets sträckor under perioden juli till september. Under juli månad är det inte aktuellt att fiska på Härnäs sträckan, fisket på Härnäs brukar normalt börja under första veckan i augusti.

Fiskeutrustning/beten

Vattenflöden mellan 15 m³/s och 7 m³/s fiskar du bäst med connectlinor där bakdelen är flytande och som kopplas till en intermediate spets eller max ner till sjunk 3.

För dig som fiskar med spinn rekommenderas betesvikter mellan 12 till 5 gram. Tänk på att val av sjunk densitet på fluglinor och betesvikter varierar beroende på vattenföringen.

Flugor bör var mellan 2-8 cm långa. I takt med ökande temperaturer i vattnet och lägre vattenflöden fiskar vi med mindre och mörkare färgtoner i dom beten vi använder. Färger som rött, gult, brunt, svart, koppar, guld med svart eller brun övervinge. För spinnbeten gäller samma längd och färger. Skeddrag med en lång och smal profil samt spinnare är att rekommendera. Val av linor till spinnfiske, nylon 0.30-0.35 mm eller flätad lina 0.15 mm.

Fiskestrategi

När vattenflödet ligger runt ca10 m³/s har vi sämre möjligheter att kunna påverkar betets hastighet. Sök därför platser på våra fiskesträckor där vatten inte blir stillastående/långsamt.

Under sommarmånaderna är det väldigt effektivt att fiska i skymningen samt under natten.

Läs vattnet noga och fiska dig nedströms, stå ej kvar på samma plats i mer än 3 kast innan du förflyttar någon meter nedströms.

Frågor eller guidning

Har du frågor eller funderingar kring fiskeutrustning/beten kan du alltid kontakta någon av våra erfarna guider, Stefan Karlsson eller Philip Palmér, innan ditt besök. Se kontaktuppgifter nedan.

Du kan också boka en fiskeguide allt ifrån en timme till flera dagar beroende på dina önskemål, läs mer under fliken Boka guidning.

Bild på Stefan Karlsson

Stefan Karlsson

Bild på Philip Palmér

Philip Palmér


Du har nu tagit del av en vägledning för hur en fiskesäsong kan se ut från mars till september. Hur kan du gå vidare?

Det finns massor av information att ta del av. På vår hemsida finner du fångstrapporter, vattentemperaturer och vattenflödet som uppdateras i realtid. Att prata med andra fiskare längs ån kan ge många bra uppslag. Men att ta in all den informationen och fiska uteslutande ifrån den är sällan en bra idé. Ta informationen och anpassa den efter dina egna erfarenheter och förutsättningar.

Oavsett om du är ny eller erfaren fiskare är det en god investering att boka en guide för någon timma eller heldag. Guiderna kan förkorta ditt mål med att fånga en fisk på många sätt. Läs mer här: Boka guidning