Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Strategi & utrustning

Det finns ett brett utbud arter I ån. Ditt val av teknik och utrustning bör anpassas efter de arter du har tänkt rikta in dig på. 

Tyngre fiske

Lite större och tyngre predatorer såsom gäddan, gösen och i viss mån grov abborre kräver ett lite tyngre spö, grövre lina och starkare krokar. Spön mellan 11 till 12 fot med lite ryggrad är att rekommendera, likaså ståltafs som en försäkring att predatorernas vassa tänder inte kapar linan på stört.

Predatorer är benägna att löpa med betet, särskilt gäddan som gärna drar iväg med en betesfisk före den vänder den i munnen och påbörjar sin måltid, med tanke på detta så är en sk ”baitunner” rulle att rekommendera, denna tillåter att fisken kan ta opp betet utan att känna motstånd men att fiskaren kan ändå göra sitt mothugg när han eller hon känner sig redo. Vad som gäller val av lina så rekommenderar vi 0,30mm eller 0,35mm mono för detta predatorfiske.

Lättare fiske

För det lite lättare fisket efter braxen, sutare, färna osv så kan ni gå ner till lina mellan 0,15mm till 0,25mm. Ett sk ”feederspö” eller ”swingtipspö” i 11- 12 fots klassen är att rekommendera och igen en ”baitrunner” rulle. Mörrumåns vitfiskar kan vara väldigt aggressiva, stridbara och kapabla till att ta rejäla rusningar. Bottenmete brukar oftast ge bästa fångsterna men flötmete kan upplevas som mer underhållande och aktivt, det erbjuder också fördelen att man kan söka av de olika vattendjupen.

Ett glidande tackel brukar ge bästa resultat, där fisken känner minsta möjliga motstånd. När det är lite trögt eller vattnet har kylts ned plötsligt så kan det vara en idé att prova en sk ” swimfeeder” . Detta är ett sänke med en liten behållare eller bur monterad på den där man kan trycka in lite godis åt fisken som är tänkt ska uppmuntra till hugg. Lite ströbröd blandat med samma bete man agnar med är oftast det mest effektiva.

Sänken mellan 15 och 25 g brukar oftast räcka men det kan behövas något tyngre om det är mycket vatten. Krok och bete (observera att mask är helt förbjuden) anpassas efter arten av fisk man riktar in sig på men som en grundregel kan man tänka på att större bete ökar chansen till större fisk och sorterar bort dem allra minsta fiskarna.

En kroklossare eller peang är alltid bra att ha med sig.Visa respekt för din fångst!