Mörrom logotype, tar dig till startsidan

Hane eller hona?

Att se skillnad på en hane eller hona är inte alltid lätt då både laxen och havsöringen förändrar sitt utseende under året. Förhoppningsvis kan följande information hjälpa er att lättare bestämma vilken fisk som fångats.

Laxen

Laxhanen är den fisk som genomgår störst utseendeförändring. I slutet av april när laxen börjar vandra upp är den silverblank och välväxt. Vid denna tid är det svårt att skilja hane och hona åt. Hanen har lite mer ”näbb”, längre över- och underkäke, än vad honan har. Under hösten får hanen allt större huvud och underkäkens yttre delar växer ut till en rejäl krok. Hanens färg är brunsvart på hösten med inslag av melerade rödaktiga fläckar. Till största delen är prickarna placerade ovan sidolinjen. På hösten kan honan uppfattas som stor och lång. Honan har inget speciellt stort huvud och ingen krok i underkäken. Oftast har honan en liten utväxt, liknande en vårta, i underkäken som inte ska förväxlas med hanens krok. Färgen på honan är brunsvart till blålila (oftast på magen) under hösten. Honan har inte som hanen de melerade rödaktiga fläckarna. Prickarna är till största delen placerade ovan sidolinjen.

Havsöringen

Havsöringen är oftast en mycket prickig fisk. Under våren kan två olika varianter uppträda, dels den som stått kvar i Mörrumsån under vintern och den som nyligen vandrat upp från Östersjön, den så kallade blänkaren. Färgen är brun i olika nyanser men vissa individer kan även vara mer silverfärgade. Hanen uppfattas oftast som lite knubbig och har mindre krok i underkäken än laxhanen. Honan har ingen krok utan vanligen en liten utväxt, liknande vårta, i underkäken som inte ska förväxlas med hanens krok. Honan är för det mesta mindre än hanen och kan uppfattas som mer långsmal.

Hybriden

Hybriden är en fisk som är svår att beskriva då den kan se ut nästan hur som helst. Fisken är en korsning mellan lax och havsöring och har därför kännetecken från båda arterna. Vi som dagligen arbetar med Mörrumsån brukar bli misstänksamma när vi inte direkt kan artbestämma en fisk. Vid dessa tillfällen av tvekan, brukar fisken vara en hybrid. Om vi är osäkra skickar vi alltid prov för analys. En hybridhane har alltid en krok i underkäken, stor eller liten. Hybridhonan har oftast en liten utväxt, liknande vårta, i underkäken som inte ska förväxlas med hanens krok.

Är du osäker på din fångst eller vill du veta mer - kom gärna in till receptionen så berättar vi mer, här finns också fler exempel på bilder.

Ovan: Typisk blanklax (i detta fall en hane)

Ovan: Typisk havsöring (i detta fall en hane i höstdräkt)

Ovan: Hybrid i höstdräkt, som namnet antyder kan de se ut i stort sett hur som helst. ( i detta fall en hane).