Stor glädje hos tio föreningar som får ta del av Sveaskogs ”tiotusing” – för att bidra till ett starkt lokalsamhälle

Sveaskog uppmanade tidigare i höstas föreningar, på orter där bolaget har verksamhet i Norrbotten och Västerbotten, att ansöka om stöd på upp till 10 000 kr för att genomföra evenemang, stärka föreningen eller skapa riktade projekt med fokus på lokalsamhället. Närmare 300 föreningar sökte så konkurrensen var stor, men glädjen desto större hos de föreningar som fick beskedet att ”tiotusingen” är deras.

lvsby IF Orienteringsklubb

– Det var trevligt! Då kan vi börja dra igång våra planer som vi tänkt. Vi vill göra skidorientering mer tillgängligt för alla och med de här pengarna kan vi köpa in material som behövs för att ha låneutrustning till dem som vill prova på, säger Roland Jansson, ordförande i Älvsby IF Orienteringsklubb.

Anette Waara, marknadsområdeschef för Sveaskog i norra Sverige, är initiativtagare till kampanjen. Hon är mycket nöjd över det stora intresset från föreningarna i Norrbotten och Västerbotten.

– Sveaskog har en lång tradition av att sponsra föreningar i hela Sverige. Nu ville vi särskilt stötta alla driftiga människor på orten, som många gånger är nyckeln för att de mindre samhällena ska växa. Vi lanserade ”Tiotusingen” med syfte att bidra och stötta ett bra föreningsliv på den lokala orten, säger Anette Waara.

 

Mal Ridklubb

Malå Ridklubb är också en av de föreningar som får ta del av ”Tiotusingen” för att fortsätta jobba idogt med att skapa en rik fritid på orten.

– Gud så glad jag blir! Pengarna kommer att göra det möjligt att vi kan köpa in en häst. Vi går ihop med ungdomssektionen och vill utveckla ledare där. Tanken är också att de ska vara delägare till hästen och känna tillhörighet. Det här kommer att stärka vår förening, säger en mycket glad Ellinor Berglund, representant för ungdomssektionens styrelse.

Det stora intresset från lokalsamhällenas föreningar för att skapa aktiviteter, genomföra evenemang och stärka föreningen på orten har medfört att Sveaskog kommer att genomföra samma utlysning med start i mars 2021.

– I många små samhällen är vi en av de större arbets- och uppdragsgivare där vi skapar jobb i flera led, därför är denna satsning på lokalsamhällen viktig för oss, säger återigen Anette Waara på Sveaskog.

Nedan listas de föreningar som får ta del av Sveaskogs sponsringskampanj på tiotusen kronor:

Norrbotten

Arjeplogs konstförening

”Vi vill genomföra arrangemanget ”Konst i det gröna” sommaren 2021 på ett torg i Arjeplog med tillhörande grönytor. Då kommer vi att hyra utställningsplats och behöver köpa in hjälp för att sätta upp stånden”, säger Nina Laestander, medlem i styrelsen för Arjeplogs konstförening.

Kulturföreningen i Korpilombolo

”Vad roligt, tack så mycket! Plötsligt händer det! De här pengarna blir ett bra tillskott för oss. Vi ska rensa upp stigar och bygga ett vindskydd dit man kan cykla, gå eller åka bil och ha picknick. Det blir ett bra utflyktsmål för många att ta del av”, säger Alf Klippmark.

Storsunds byaförening

”Det här var ju utmärkt! Vi jobbar med natur- och kulturturism och pengarna ska gå till att ett timrat vindskydd som ska flyttas till Ersträsket. Där finns det gångstigar och möjlighet för människor att njuta av naturen”, säger Sisko Nevanperä, aktiv i byaföreningen.

Moskosels Framtid Ekonomiska Förening

”De här pengarna betyder jättemycket. Det här gör oss verkligen glada! Vi har hållit på med projektet sedan 2008 och satsat på digital lanthandel, föreningshus och lunchställe. En mötesplats som den gamla typen av byastuga”, säger Eva Granström, medlem i Moskosels Framtid Ekonomiska Förening.

Älvsby IF Orienteringsklubb

”Det var trevligt! Då kan vi börja dra igång våra planer som vi tänkt. Vi vill göra skidorientering mer tillgängligt för alla och med de här pengarna kan vi köpa in material som behövs för att ha låneutrustning till dem som vill prova på. Det handlar om kartställ och lite annat som hör till”, säger Roland Jansson, ordförande i föreningen.

Västerbotten

Saga biografens intresseförening, Adak

”Men så trevligt! Det här årets filmfestival blev inställd på grund av pandemin. Nu kommer vi att kunna anordna filmfestivalen nästa sommar. Det en festival som är mycket uppskattad och välbesökt av de som bor på samhället”, säger Roger Johansson, kassör i föreningen.

Malå ridklubb

”Gud så glad jag blir! Pengarna kommer att göra det möjligt att vi kan köpa in en häst. Vi går ihop med ungdomssektionen och vill utveckla ledare där. Tanken är också att de ska vara delägare till hästen och känna tillhörighet. Det här kommer att stärka vår förening”, säger Ellinor Berglund, representant för ungdomssektionens styrelse.

Gargnäs-Råstrands FVO

”Det var ju kul! Pengarna kommer vi att använda till att få igång intresset hos ungdomar för jakt, fiske och friluftsliv. Pengarna betyder mycket då vi kan satsa på att samla barn och ungdomar som får prova på att tillverka egna fiskeredskap, testa olika tekniker och lära sig om fiskevård”, säger Daniel Jonsson, en av eldsjälarna i föreningen.

Sollidens skoterklubb

”Det här betyder massor. Nu har vi medel till att sätta en hjärtstartare i vår klubblokal för skoteråkare. Det är inte så bra mottagning där vi kör skoter och att ha en hjärtstartare är en stor trygghet. Att få de här pengarna innebär att detta blir av, annars hade det nog tagit lite tid och det kanske hade hunnit hända en olycka”, säger Jimmy Lindberg, medlem i styrelsen för Sollidens skoterklubb.

Jägareförbundet Vännäs ungdomsverksamhet

”Nu får vi ett trevligt verksamhetsår. Vi har många idéer men liten budget. Vi satsar mycket på ungdomar och vill gärna anordna skyttekvällar, fototävling och temakvällar, men allt kostar pengar. Att även kunna köpa in fika för att göra kvällarna lite trevligare är kul”, säger Thomas Björnudd, ordförande i föreningen.

 

Dokument och länkar

Kontakta oss

Ingela Lekfalk, kommunikationsansvarig marknadsområde Nord, Sveaskog, 070-519 65 85
Sveaskogs presstjänst, 08-655 90 50, ress@sveaskog.se