Sveriges största sportfiskefest – premiär i Mörrum

Idag 26 mars, klockan 9.00, var det äntligen dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, fiskepremiären i Mörrumsån. Hundratals människor och entusiastiska sportfiskare besökte premiären, som var den 82:a i ordningen.

- Det känns underbart att dra igång fisket, säger platschef Tony Forsberg.

Premiären inleddes klockan 9.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då stod alla sportfiskare uppradade längs en ca 20 kilometer lång sträcka. Vädret var helt underbart med en strålande vårsol och ca 10 plussgrader.

Det storvuxna, vilda beståndet av laxfiskar gör Kronolaxfisket vid Mörrum unikt. Mörrum är i dag ett av Blekinges främsta turistmål. Traditionen att fiska lax i Mörrumsån har anor ända tillbaka till 1200-talet.

- Förutom sportfiskeupplevelsen arbetar vi även mycket aktivt med fiskevård för att säkra lax- och öringsbeståndet, och det genomförs löpande åtgärder för att återställa Mörrumsån, säger Tony Forsberg.

Sveaskog äger och driver Kronolaxfisket som är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård.

Här bedrivs forskning tillsammans med landets ledande universitet och högskolor.

I Mörrumsån har världens största öring dragits upp år 1993, den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som vägde över 25 kilo dragits upp genom åren.