Sveriges största sportfiskefest - premiär i Mörrum

Idag 25 mars, klockan 9.00, var det äntligen dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, fiskepremiären i Mörrumsån. Flera hundra människor och entusiastiska sportfiskare besökte premiären, som var den 83:e i ordningen.

Premiären inleddes klockan 9.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då alla sportfiskare stod uppradade längs en ca 20 kilometer lång sträcka. Vädret var soligt och ca 10 plusgrader. Anders Sörensson som arbetar på Mörrums Kronolaxfiske och firade sin 40:e premiär fick äran att skjuta av startskottet på den 83:e premiären.

- Det är härligt att dra igång fisket igen om den första fisken landades strax efter kanonskottet, säger platschef Tony Forsberg.

Det storvuxna, vilda beståndet av laxfiskar gör Kronolaxfisket vid Mörrum unikt. Mörrum är i dag ett av Blekinges främsta turistmål. Traditionen att fiska lax i Mörrumsån har anor ända tillbaka till 1200-talet.

- Förutom sportfiskeupplevelsen arbetar vi även mycket aktivt med fiskevård för att säkra lax- och öringsbeståndet, och det genomförs löpande åtgärder för att återställa Mörrumsån, säger Tony Forsberg.

Sveaskog äger och driver Kronolaxfisket som är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård.

Här bedrivs forskning tillsammans med landets ledande universitet och högskolor.

I Mörrumsån har världens största öring dragits upp år 1993, den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som vägde över 25 kilo dragits upp genom åren.

För mer information, kontakta:

Tony Forsberg, Platschef Mörrums Kronolaxfiske, Sveaskog, 072-083 20 19, tony.forsberg@sveaskog.se

Sveaskogs presstjänst, 08-655 90 50, press@sveaskog.se