Sveaskogs säsongsanställda viktiga för verksamheten

Redan sista veckan i april hade ett 40-tal säsongsanställda påbörjat sitt arbete, varav en del av dem arbetat säsong hos Sveaskog tidigare och en del är nyrekryterade. Vad är egentligen ett typiskt säsongsjobb på Sveaskog? Och vilken funktion fyller våra säsongsanställda? Kompetenschef Kristina Mörk och två ansvariga i den operativa verksamheten berättar mer.

Eftersom den tillfälliga personalen kan arbeta olika långa perioder, från några veckor till flera månader, blir termen sommarjobb lite missvisande. Säsongsjobb är mer korrekt utifrån hur det ser ut i verkligheten.

Kristina Mörk, kompetenschef på Sveaskog, menar att säsongsarbetarna fyller en viktig funktion ur flera perspektiv, såväl för Sveaskog som bolag som för ordinarie medarbetare och ”säsongarna” själva:

- Vi erbjuder säsongsjobb främst till studenter på skogliga utbildningar. Det är ett bra sätt för dem att få inblick i vår verksamhet och en fin möjlighet att bredda kunskaperna och få praktisk erfarenhet. Samtidigt får vi på Sveaskog värdefull förstärkning under fältsäsongen. Det är en utmärkt möjlighet för båda parter att lära känna varandra och en bra start på studenternas skogliga karriär.  

Hur många söker säsongsjobb hos Sveaskog?
- Totalt har vi fått in omkring 300 ansökningar i år, fördelat på den operativa verksamheten och frö- och plantverksamheten.

Vad är ett typiskt säsongsjobb på Sveaskog?
- Säsongsjobben skiljer sig beroende på region och enhet. För den operativa verksamheten har vi erbjudit säsongstjänster inom skogsvård, naturvård, planering, produktion och biobränsle. Många av tjänsterna i den operativa verksamheten har fokus på inventering, kvalitetssäkring och uppföljning av utförda åtgärder.

Julia Carlsson jobbar med återväxtinventering i Skinnskatteberg under sommarsäsongen.

- På plantskolorna handlar det om arbetsuppgifter av typen skötsel och uppföljning av våra pågående odlingar av skogsplantor. Här är vanliga arbetsuppgifter allt från ogräsrensning och skötsel av våra friland till bevattning. Traktor- och truckkörning ingår också ofta.

En som har stenkoll på de säsongsanställdas betydelse och som själv varit med och rekryterat inför årets sommarsäsong är Anna Stridsman, skogsansvarig i Region Götaland:

- De säsongsanställda är viktiga för vår verksamhet på flera sätt. Dels utför de viktiga arbetsuppgifter som vi själva inte alltid hinner med, exempelvis att göra fler kontroller av plantverksamheten, dels ser jag det som ett tillfälle där vi som bolag kan visa upp oss som en attraktiv arbetsgivare. Det är även en möjlighet för de säsongsanställda att visa vad de går för under en längre period. Förhoppningen är att duktiga säsongsanställda vill komma tillbaka till oss i framtiden.

- Vi skulle helst vilja ha de säsongsanställda hos oss ännu längre. I det avseendet bidrar distansutbildningar till att förlänga sommarsäsongen eftersom studenter kan komma loss och börja jobba tidigare och sluta senare. Det blir en win-win-situation, där vi kan bygga en relation till dem och har man gjort en bra insats finns goda möjligheter till jobb i ett senare skede. Sedan livar de upp på arbetsplatsen, då många är nyfikna och ställer många frågor om saker man själv inte tänkt på eller börjat att ta för givet.

Felicia Samuelsson jobbar med skogliga inventeringar i Småland och Östergötland från april till augusti.

I en annan del av landet, närmare bestämt i Region Västerbotten, är Joel Dahlgren skogsansvarig. Även han lyfter de säsongsanställdas betydelse för verksamheten.

- De säsongsanställda är ett viktigt tillskott till oss på regionerna. Det är mycket som vi vill hinna göra under fältsäsongen. För att kunna klara av våra ambitioner är säsongspersonalen ett viktigt komplement. Det kan gälla alltifrån att göra uppföljningar på åtgärder utförda av våra skogsvårdsentreprenörer, till att inventera våra skogsbestånd för att bedöma om vi behöver göra åtgärder – exempelvis hjälpplantering och röjning – och när i tid som det behöver göras.

- I Västerbotten anställer vi också årligen ungdomar i åldern 16–20 år till två planteringslag. Genom att erbjuda ungdomar ett kortare sommarjobb med plantering kan vi ge dem en möjlighet, förutom att jobba och tjäna lite pengar, att få ökad inblick i skogsbranschen och modernt skogsbruk. Att ge en ökad förståelse för skogsbruket och väcka intresse för skogsbranschen hos ungdomar är mycket värdefullt för framtida rekryteringar.

Ett av Sveaskogs planteringslag i Västerbotten.