Ekopark Grytaberg

I Hälsingland, tre mil norr om Edsbyn, ligger Ekopark Grytaberg. Den är ett typiskt hälsingelandskap, med mjuka berg, djupa skogar, sjöar, mörka forsar, vidsträckta myrar och blomstrande ängar.

Blomstrande marker

I ekoparken finns flera gamla torp och gårdar från början av 1800-talet. En del av ängarna runt dem hålls fortfarande öppna och här flyger mängder av fjärilar från blomma till blomma.

Om du slår dig ner i gräset en solig sommardag fladdrar nog snart Hälsinglands landskapsinsekt förbi – svavelgul höfjäril.

Rara insekter

Kombinationen av brandpräglade storskogar och öppna kulturmarker har gjort ekoparken till hemvist för många ovanliga insekter. Här finns över 30 insektsarter som finns med på Sveriges ”rödlista” över arter som har minskat kraftigt eller är mycket sällsynta.

Sällsynt frid

Grytaberg är ett avsideshörn dit människor kom sent och bosatte sig glest. Här finns tystnad och stjärnmörker fortfarande kvar. Slå dig ner på stenbänken öster om Nedre Bursjön och låt lugnet komma.

Snabba fakta

Invigd
2010
Storlek
2 700 hektar
Läge
Tre mil norr om Edsbyn i Hälsingland.
Missa inte
Vattenfallen i Stugsjöströmmen, den gamla gården Grytbo med utsikt ner mot sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstid
Tips på aktiviteter
Vandring, bärplockning och fiske.
Intressanta arter
Tjäder, björn och svavelgul höfjäril.

Hitta hit

Zooma i kartverktyget för att hitta till ekoparken. 

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter