Ekopark Grytaberg

I Hälsingland, tre mil norr om Edsbyn, ligger Ekopark Grytaberg. Den är ett typiskt hälsingelandskap, med mjuka berg, djupa skogar, sjöar, mörka forsar, vidsträckta myrar och blomstrande ängar.

Blomstrande marker

I ekoparken finns flera gamla torp och gårdar från början av 1800-talet. En del av ängarna runt dem hålls fortfarande öppna och här flyger mängder av fjärilar från blomma till blomma.

Om du slår dig ner i gräset en solig sommardag fladdrar nog snart Hälsinglands landskapsinsekt förbi – svavelgul höfjäril.

Rara insekter

Kombinationen av brandpräglade storskogar och öppna kulturmarker har gjort ekoparken till hemvist för många ovanliga insekter. Här finns över 30 insektsarter som finns med på Sveriges ”rödlista” över arter som har minskat kraftigt eller är mycket sällsynta.

Sällsynt frid

Grytaberg är ett avsideshörn dit människor kom sent och bosatte sig glest. Här finns tystnad och stjärnmörker fortfarande kvar. Slå dig ner på stenbänken öster om Nedre Bursjön och låt lugnet komma.


Hitta hit

Snabba fakta

  • Invigd: 23 september 2010 
  • Missa inte: Vattenfallen i Stugsjöströmmen, den gamla gården Grytbo med utsikt ner mot sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstid
  • Tips på aktiviteter: Vandring, bärplockning, fiske och naturfoto 
  • Typiska arter: Tjäder, björn och svavelgul höfjäril 
  • Storlek: 2 700 hektar 
  • Läge: I Hälsingland, cirka tre mil norr om Edsbyn

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor och beställning av broschyrer.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter